Sann opplysning? (Heftet)

Naturvitenskap i nordiske offentligheter gjennom fire århundrer

Forfatter:

og

Legg i ønskeliste

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202566265
Kategori: Historie , Historie, religion og filosofi , Fagbøker og Populærvitenskap
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Sann opplysning?

Denne boka undersøker bøker, tidsskrifter, aviser og reklametekster som kan fortelle om naturvitenskapens plass i skolen, helsevesenet, litteraturen og andre offentligheter fra midten av 1600-tallet og fram til i dag. Den er den første av sitt slag, og stiller spørsmål som kan belyse hvordan naturvitenskapens utvikling har formet samfunnet vårt.

Hvordan sirkulerer naturvitenskapelig kunnskap mellom ulike befolkningsgrupper? Hvilken rolle har kristendommen spilt i vår forståelse av natur? Hvordan har forholdet vært mellom natur- og kulturfagene?

Boka inneholder nye bidrag av i alt 20 nordiske forfattere – historikere, naturvitere, medisinere, tekst- og litteraturforskere og spenner vidt: Fra slottspresten Escholts bok om jordskjelv fra 1657 via biskop Gunnerus’ skrifter på 1700-tallet, 1800-tallets lesebøker og 1900-tallets seksualopplysning til medisinsk fagformidling på 2000-tallet.

Til toppen

Kvar einaste artikkel er overraskande og fortel noko vi ikkje visste frå før. […] Her er så mykje godt stoff at det er plent uråd å gjere boka rettferd i et stutt melding.
Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

Flere bøker av Merethe Roos og Johan Laurits Tønnesson:

Anmeldelser av Sann opplysning?

«Kvar einaste artikkel er overraskande og fortel noko vi ikkje visste frå før. […] Her er så mykje godt stoff at det er plent uråd å gjere boka rettferd i et stutt melding. […] Redaktørar og forfattarar har gjort eit stort og viktig arbeid som det må vere von om kan vidareførast på mange område. […] Alle som får boka i hus og les desse 19 artiklane, som er lettlesne og opnande for forståinga, vil garantert gle seg over alle nyoppdagingane og opplevingane.»

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter
Merethe Roos er professor i historie ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Hun har vært redaktør for Norsk Pedagogisk Tidsskrift siden 2013.
Johan Tønnesson er professor i sakprosaforskning ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo (UiO) og hovedredaktør for tidsskriftet Sakprosa.