Sanger fra Merkur (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202491819
Kategori: Romaner
Omtale Sanger fra Merkur

Kunstneren Agnes har et forstyrret blikk på verden. Hun veksler mellom avmakt og stormannsgalskap, er lengselsfull og nådeløs, ekstremt velkledd og søker bestandig anerkjennelse, som hun aldri får nok av. Hun drømmer om en slags normal kjærlighet til et annet menneske, men trekkes uavlatelig mot det sadistiske og grusomme. Sanger fra Merkur er en kompromissløs roman, gjennomgående brutal, ført i et sjeldent vakkert språk.

To dager senere går vi i land; jeg er så fyllesyk at jeg nesten gråter. I det jeg låser meg inn i leiligheten ringer en journalist fra et feministisk tidsskrift og ber om en uttalelse etter at noen har anklaget meg for å skrive i en mannlig form, at kunsten min er for menn, eller laget for å behage et mannsideal, at jeg prøver å se verden gjennom menns øyne for å gjøre inntrykk på dem, et eller annet.

Når hun spør hvorfor jeg ikke er mitt ansvar som kvinnelig kunstner mer bevisst, sprekker jeg, mister nøklene på gulvet med en hard, klirrende lyd, og hveser og skriker om hverandre. Jeg er så sint at jeg sikler, jeg sier at hvis de ønsker seg et samfunn utelukkende bestående av fitteslikkere trenger de ikke flytte lenger enn til Sverige.

Så kaster jeg telefonen i gulvet selv om ingen kan se meg, plukker den opp igjen, blir het av redsel, ringer til Marte, hun svarer med rusk i halsen. Jeg gjengir samtalen, og først når hun brøler av latter og kaller meg en helt klarer jeg å slippe taket i håret mitt og telle mine egne, dundrende pulsslag.

Til toppen

Andre utgaver

Sanger fra Merkur
Bokmål Ebok 2015
Sanger fra Merkur
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Anmeldelser Sanger fra Merkur

Rystende om en kunstners dragning mot sadismen og det grusomme.

"Som i tidligere bøker skriver Axelsen med autoritet og innsikt, med en sterk og virkningsfull bildebruk, og med en vakker tilforlatelighet i skildringene som forsterker det rystende og brutale inntrykket."

 
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Mørkt og massivt om det motbydeliges estetikk

"Fortellerstemmen er gitt et noe nær manisk, suggestivt språk, tett opptil jeg-personens desperate sinnstilstand. Det er poetisk, men det er også hardt, og det bærer i seg en tyngde som er mer kompleks enn Agnes’ grufulle handlinger."

 
Torborg Igland , Fædrelandsvennen

Sunniva Lye Axelsens Sanger fra Merkur er en av fjorårets mest ufortjent oversette bøker.

"(...)et betydelig eget driv med til dels friske vrier på uttværede emner. Når den i tillegg følger etter tre svært ulike bøker, aner man konturene av en forfatter på vei mot et variert og annerledes forfatterskap."

Ane Farsethås, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Sunniva Lye Axelsen er født 1980 i Stavanger. Hun debuterte i 2011 med romanen Følge meg alle mine dager, som ble svært godt mottatt av anmelderne. I 2012 kom den kritikerroste romanen Jerusalemsyndromet. Høsten 2014 utga hun sin første novellesamling, Tyrkisk frokost, med stoff fra livets absolutte skyggesider, ispedd mørk humor og rammende "utenfrablikk" på det norske samfunn. Sanger fra Merkur er hennes fjerde bok.

"Glødende terrortraumer
Fysisk og psykisk smerte står side om side. Passasjene i denne boken står i helspenn, flere av dem fungerer som egne stykker poesi, jeg kunne lett brukt hele anmeldelsen på å sitere.
(...) en andrebok som skiller seg ut i bokhøsten.."

Thea Marie Dolva, Fædrelandsvennen, om Jerusalemsyndromet