Så vakker du er (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788202415952
Kategori: Ungdomsromaner
Alder: 12 - 16
Omtale Så vakker du er

Vinner av Brageprisen 2013
Nominert til Kulturdepartementets Litteraturpris 2013

Fra juryens begrunnelse: "Tjønns prosa er rytmisk, billedsterk og poetisk. Han skriver innsiktsfullt om tap, og også de tabubelagte og kanskje urettferdige følelsene som oppstår når de nærmeste er syke – som sjalusi og sinne. Samtidig er boka en klassisk ungdomsroman om forelskelse og frykt, avvisning og kjærlighet, om kjent som blir fremmed. Tjønn har skrevet en bevegende og håpefull fortelling om en ung gutt som mobiliserer krefter til å håndtere livet."

Det er sommar og alt er annleis. Onkel Simon flyttar inn hjå Henrik og mora. Simon og Henrik har alltid hatt eit nært forhold, men no er Simon sjuk, veldig sjuk. Det er ikkje vanskeleg å sjå kva slags veg det ber, utan at mora seier det rett ut. Henrik fortel Simon at han har kyssa Kjersti, ei jente i klassen, sjølv om han ikkje har det. Han torde ikkje da han hadde sjansen. Snart kjem Kjersti heim frå ferie i Italia, og Henrik lurer på om ho har sakna han.

Så vakker du er er historia om ein gut som blir til ein ung mann, mens ein annan ung mann visnar bort. Det handlar om å gripe dei sjansane livet gir ein – og om at brått ein dag er det ikkje fleire sjansar å gripe. Brynjulf Jung Tjønn skriv i ein knapp og antydande form, men språket dirrar av kjensler.

Til toppen

Vinner av Bragerprisen 2013, barne- og ungdomsbok

Andre utgaver

Så vakker du er
Nynorsk Ebok 2013
Så vakker du er
Nynorsk Heftet 2015
Så vakker du er
Nynorsk Nedlastbar lydbok 2015
Anmeldelser Så vakker du er

"Den er vakker og den har en helt unik rytme i seg. Boka forteller om vanskelige ting på en måte som gjør det litt enklere å forstå, og litt enklere å følge med på. [...] Så vakker du er er en lettlest ungdomsroman, ikke engang de mest utålmodige vil rekke å kjede seg eller forville seg."

 
Maria Ludvigsen, Revoltmedia.no

Leseverdig for unge og voksne

"Tittelen Så vakker du er kan også beskrive romanen i seg selv. Tjønn skriver på et nydelig nynorsk, noe oppveksten i bygda Feios i Sogn og Fjordane må ta æren for. Poengterte setninger gir historien intensitet og styrke. Når romanen også er kort og lettlest er den rett og slett en gavepakke for ungdom som skal ha eksamen i nynorsk. Men for all del – Så vakker du er er blitt en svært leseverdig bok for unge og voksne. [...] Mottoet «Grip dagen» trenger seg frem mellom linjene. Bruk mulighetene som er her nå, en dag kan det være for sent!"

 
Frid Feyling, VG

"Brynjulf Jung Tjønn har med ungdomsromanen Hvor er du smuk skrevet en hjerteskærende og rå fortælling om livets glæder og sorger, og om hvor vigtigt det er at leve livet, mens man kan. Helt fortjent modtog forfatteren i 2013 den norske litteraturpris, Brageprisen, for Hvor er du smuk. […] Tjønn skal have stor ros for sin billedstærke skrivestil, hvor han på en og samme tid får formidlet svære emner som tab, sorg og kærlighed på en yderst øm og direkte facon. […] Hvor er du smuk er en utrolig stærk og rørende ungdomsroman."

 
Louise Bendixen Lund, KultuNaut.dk

Vakker og vond Bragevinner

"«Så vakker du er» kunne jeg nesten sagt til denne lille romanen, hvis en roman var tilsnakkendes. Så vakker og vond du er. […] Også bokomslaget, designet av EXIL DESIGN, er vakkert. Det skaper forventninger til poesien som ligger i fortellingen. […] Forfatteren legger ikke fingrene mellom. Han går konkret og grundig til verks. Han tar både sitt vanskelige tema og leserne på alvor, de korte setningene dunker realitetenes gru inn i oss. […] Jung Tjønn har gjennom flere romaner og barnebøker utforsket de tette båndene i en familie. Han borer og vil inn til beinet. Det ligger en alvorlig søken i tekstene hans som åpner opp for erkjennelse og refleksjon. Blir det for tungt? Nei, jeg tror ungdom kan lese både tungt og lett, ikke minst nettopp tungt, om det tunge legges frem så det utvider måten vi tenker om det vonde på. […] Som alle gode ungdomsromaner kan den mer enn gjerne også leses av voksne."

Anne Cathrine Straume, NRK.no

"Dramatikken ligger i Henriks følge med Simon inn i døden, nært, heftig og klaustrofobisk, ingen vei tilbake. Tjønn skriver dundrende effektivt, samtidig varsomt og nyanserikt. […] Det er den tyngste boken jeg har lest på lenge, og likevel min favoritt til Brageprisen for barn og ungdom 2013."

Mette Hofsødegård, Aftenposten

"… denne romanen har klare kvaliteter. Ikke minst tilbyr teksten den unge leseren gode muligheter til å komme i kontakt med følelsene sine. Jung Tjønns forteller er unge Henrik som bor sammen med mora si og etter hvert også den dødssyke broren hennes, Simon. Vennskapet mellom onkel og nevø skildres i et følsomt nynorsk, satt opp med én setning per linje. Slik fremheves tekstens poetiske kvaliteter […] På sitt beste treffer Så vakker du er hardt. […] I Jung Tjønns langsomme setninger ligger en stille aksept av dødens nødvendighet. Så må man i stedet finne ut hvordan man forholder seg til døden. Slik sett kan Så vakker du er vise seg å fungere fint som en slags selvhjelpsbok. På sitt beste stirrer den døden i øyehulene på nye og fruktbare måter."

Marius Emanuelsen, Barnebokkritikk

Livet og døden i fin ungdomsroman

"Livet er fantastisk og smertefullt på ein og same gong, skildra i ein poetisk prosa som grip. Dette er ein fin roman."

Ingeborg Mjør, Dag og Tid

"Kombinasjonen av det tunge, døden, og det som har så mykje framtidsvon i seg, forelskinga, gjer denne boka både sår og optimistisk. […] Vi kan verkeleg fylgje Henrik både opp i dei rosa skyene og inn i dei mørke romma. Truleg spelar det lyriske språket til Jung Tjønn ei viktig rolle for at dette fungerer så godt. […] ei varm og klok bok om ein viktig, liten bit av oppveksten til ein ung gut. Og ei påminning om kor livsnært det kan bli i møte med døden."

Marianne Lystrup, Vårt Land

"Brynjulf Jung Tjønn er en av dem som behandler tematikken [sykdom og død] godt, i "Så vakker du er". I en melodiøs og poetisk prosa skildrer han en tenårings møte med onkelens kreftsykdom."

Maya Troberg Djuve, kommentar i Dagbladet

Vakkert om noko vondt

"Tjønn har skrive ei rørande og håpefull forteljing om ein ung gut som mobiliserer krefter til å handtera livet."

Janne Karin Støylen, nynorskbok.no

"Denne lille – og på visse måder smalle bog – er en dybt rørende kortroman. […] Romanen er smuk og velskrevet. Den er skrevet med meget varieret linjelængde og har næsten karakter af et langt prosadigt, men er på ingen måde vanskelig at læse."

Eiler Jensen, www.bogbotten.dk

Til toppen

Om forfatter

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er oppvokst i Feios i Sogn og Fjordane. Han debuterte med romanen Eg kom for å elske i 2002. Han har senere utgitt flere romaner for voksne, samt den kritikerroste barnebokdebuten I morgen skal vi sitte i solen (2009).

For ungdomsromanen Så vakker du er ble Jung Tjønn tildelt Brageprisen 2013. Om sistnevnte skrev juryen: «Tjønns prosa er rytmisk, billedsterk og poetisk. [...] Tjønn har skrevet en bevegende og håpefull fortelling om en ung gutt som mobiliserer krefter til å håndtere livet.»

Brynjulf Jung Tjønn jobber som forlagsredaktør i Samlaget.