Rigels øyne (Innbundet)

Serie: Barrøy-serien 3

Forfatter:

Rigels øyne er en roman om et folk rett etter en krig – og krigen gjør noe med menneskene. Men det gjør også freden. Den gjør noe med hukommelsen. Ingrid får snudd opp ned på sitt verdensbilde.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202561864
Kategori: Romaner
Omtale Rigels øyne

Roy Jacobsen ble som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for romanen De usynlige. Fortellingen om Ingrid Barrøy, som fortsatte med Hvitt hav, har fanget lesere over hele verden.

Rigels øyne er tredje bok i serien. Med den har vi fått en enestående trilogi for alle som vil forstå mer av landet vi lever i.

Ingrids datter er blitt ti måneder, og hun legger ut på en vandring gjennom Norge for å finne barnefaren. I støvler og kjole, med sekk på ryggen, reiser hun sørover. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram sitt ærend: Er det noen som husker en russer som flyktet over fjellet den siste krigsvinteren? Underveis kommer hun bort i en rekke uforglemmelige menneskeskjebner.

Finner hun den hun søker? Hvilket Norge åpenbarer seg for henne i 1946? Rigels øyne er en sterk roman om et folk etter en krig, fortalt fra perspektivet til en uvanlig kvinne. For krigen gjør noe med menneskene. Men det gjør også freden. Den gjør noe med hukommelsen. Ingrid får snudd opp ned på sitt verdensbilde.

Til toppen

En usedvanlig vakker vandring
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Rigels øyne
Bokmål Ebok 2017
Rigels øyne
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Rigels øyne
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser Rigels øyne

USEDVANLIG VAKKER VANDRING 15.09.2017

Den tredje boken i Roy Jacobsens romaner om Ingrid Barrøy er en vakker, poetisk og tidvis brutal historie. [... ] Hele den lille store romanen er en sitrende skildring av livet etter krigen, livet etter katastrofen, livet etter kjærligheten. [... ] Les den selv, denne usedvanlige vakre vandringen fra hav til skog og innland og tilbake, blant mennesker med ytre og indre arr, i en fredens krig.

 
Guri Hjeltnes, VG"Det er driv over Jacobsens særs lesarvenlege framstilling."

" Rigels øyne er den beste boka så langt om Barrøyfolket."

Ole Karlsen, Dag og Tid

"Gripende roadmovie om en mor og et barn på jakt etter en russisk flyktning.
(...) Få andre kan som Roy Jacobsen sy sammen det lokale, nasjonale og globale, fortidas skygger og vår konfliktridde verden her og nå."

 
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Ingrids forunderlige reise 15.09.2017

Jacobsens bilder av et samfunn i rask utvikling er like skarpe og fintegnede som hans glimt av natur, skog, fuglesang og fraværet av hav - i det som også blir en Ingrids Barrøys forunderlige reise. [...]
denne boken er et høydepunkt

Leif Ekle, Nrk.no

Roy Jacobsen skriver seg inn til sannheter om menneskets grunnvilkår.


Roy Jacobsen tar utgangspunkt i faktiske, kjente hendelser, for så å utvide horisonten steg for steg, til sannheter om menneskets grunn-vilkår, dets dødelighet og sårbarhet, blir stående igjen...

Tom Egil Hverven, Klassekampen

Jacobsens magi fortsetter

Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Klarer å si noe nytt om krig 15.09.2017

I en bokflora med mange observasjoner og få åpenbaringer tilbyr Roy Jacobsen noe annet, noe som føles viktig og nytt

Bjørn Gabrielsen, Dagens næringsliv

Stramt og skarpt

en intens og skarp fortelling om det norske fredsåret 1946, sett gjennom øynene til en ung kvinne på reise for å finne sin russiske kjæreste. [...]
Med åpningsromanen "De usynlige" og høstens roman "Rigels øyne" er fortellingen om Barrøy nå blitt en trilogi, en bevegende norsk beretning om utfordrende livsvilkår og mye livsmot.
[...] en svært stram og velkomponert roman"

Turid Larsen, Dagsavisen

en fred full av løgner og fortielse 15.09.2017

[...] når jeg lukker boka, tenker jeg som jeg alltid gjør med Jacobsen: Jøss, så god han er

Cathrine Krøger, Dagbladet

Vidunderlig og vemodig vakkert 15.09.2017

skildringen av Ingrids søk etter kjæresten er usentimental, brutal og likevel vakker [...]

Når vi leser Rigels øyne (og de andre to bøkene) så hører vi det nordnorske språket. Og altså ikke bare i dialogen. Miljøtegningene gjør at du hensettes til landsdelen også når virkeligheten beskrives på korrekt bokmål. Det står det en mester bak.
[...] Roy Jacobsen har gjort det igjen. Det er vemodig, det er vakkert, det er morsomt og det er eiegodt. Om dette er punktum i fortellingen om Ingrid Barrøy, så er det et verdig punktum.

 
Atle Nielsen, Bok365

Til sammen er de tre bøkene et monument over kystfolk i Nord-Norge i slit og krig. [...] et fascinerende og interessant bilde av Norge sommeren etter fredsvåren.
[...] Jacobsens bøker etter Seierherrene (1991) er lite preget av unødig prat, ei heller denne. De korthugde replikkene er en pryd for Rigels øyne. [...] en historie og et blikk på nær etterkrigstid vel verdt en roman.

Terje Eidsvåg, AdresseavisenRigels øyne» har noe «duunsk» over seg - med den forskjellen at Jacobsen denne gang skildrer innlandsfolket og deres historie, mens Duun i sine hovedverk hadde fokus på livet ved sjøen.
« Rigels øyne» vil bli stående som et vitnesbyrd over hvordan mange namdalinger vurderte sin innsats under krigen, ett år etter at de feiret freden.

Eivind Kvam, Namdalsavisa

Til toppen

Om forfatter

Roy Jacobsen er født i 1954. Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015) og Rigels øyne (2017). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Bind 4, Bare en mor kom høsten 2020.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 43 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen, og både De usynlige og Hvitt hav ble nominert til Den europeiske litteraturprisen i hendholdsvis 2017 og 2022.

I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Bøker i serien