Rettsøkonomi (Innbundet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 656
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202494971
Kategori: Juridiske fag og Fagbøker
Fag: Rettsøkonomi
Nivå: Akademisk
Omtale Rettsøkonomi

Rettsøkonomiske analyser har som formål å avklare rettsreglers virkninger og vurdere hvilke regler som er best egnet til å oppnå bestemte målsetninger. Det fokuseres særlig på rettsreglenes betydning for samfunnsøkonomisk effektiv ressursbruk og for ønsket formuesfordeling. Slike analyser kan dessuten bidra til å forklare rettens utvikling.

Fagets innhold er i hovedsak bestemt av det internasjonale ordskiftet mellom rettsvitere og økonomer. I rettsøkonomien trekker man inn samfunnsøkonomiske idéer, begreper og teorier for å øke forståelsen for rettsreglene og for å bedre kvaliteten på rettssystemets beslutninger og begrunnelser. Denne rettsvitenskapelige tilnærmingsmåten har tradisjoner i Norge tilbake til A. M. Schweigaard, men denne boken avspeiler først og fremst den raske internasjonale utviklingen innen rettsøkonomien de siste tiårene.

Formålet med denne boken er å bidra til utviklingen og formidlingen av rettsøkonomien på norsk og med norske eksempler. Boken dekker både privatrett og offentlig rett. Den egner seg som grunnbok for faget i Norge og ellers i Skandinavia.

Til toppen

Du vil kanskje også like

Anmeldelser av Rettsøkonomi
"Boken är en ambitiös översikt till rättssystemet, från både privaträttens och offentliga rättens synvinkel. Man kan kritisera som Kalle Määttä gjorde, att i boken
diskuteras inte konkurrensrätten och bolagsrätten.
Kritiken är av min mening utan grund: modern konkursrätt och bolagsrätt är tillämpad ekonomi redan på juridisk (dogmatisk) teorinivå, och har sin plats i särlitteraturen
inom dessa rättsområden."Jukka Mähönen, Nytt i privatretten nr. 3/2018

Til toppen

Om forfatter
Erling Eide er dr.philos. og professor emeritus i sosialøkonomi ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har hatt forskningsopphold i England, Frankrike og Italia og har skrevet bøker og artikler om produksjonsteori, miljøøkonomi, kriminaløkonomi, atferdsøkonomi og rettsøkonomi.
Endre Stavang (f. 1964) er dr.juris og professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo. Han har hatt forskningsopphold ved Senter for grunnforskning og Yale Law School og har dessuten vært advokat i Norsk Hydro og konstituert lagdommer (Borgarting). Han er medlem av Forskergruppe i naturressursrett. Hans bøker og artikler dreier seg særlig om tingsrett, erstatningsrett og miljørett.