Prinsessen i eventyrriket: Risen som ikke hadde noe hjerte på seg (Innbundet)

H.K.H. Prinsesse Märtha Louises utvalgte eventyr

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 41
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Prinsessen i eventyrriket: Risen som ikke hadde noe hjerte på seg
ISBN/EAN: 9788202221133
Omtale Prinsessen i eventyrriket: Risen som ikke hadde noe hjerte på seg

Bok fra serien "Prinsessen i eventyrriket" basert på NRK-serien der H.K.H. Prinsesse Märtha Louise leser eventyr.

Risen som ikke hadde noe hjerte på seg er nedskrevet av P. Chr. Asbjørnsen og Jørgen Moe.

Eventyret handler om en konge som hadde syv sønner, og dem holdt han så mye av at han aldri kunne unnvære dem alle på én gang. Én måtte støtt være hos ham. Da de var voksne, skulle de seks ut og fri, men den yngste ville faren ha igjen hjemme, og til ham skulle de andre ta med seg en prinsesse til kongsgården. Da de så hadde vært på mange kongsgårder og sett på prinsessene, kom de langt om lenge til en konge som hadde seks døtre, - så vakre kongsdøtre hadde de aldri sett, og så fridde de til hver sin, og da de hadde fått dem til kjærester, reiste de hjemover igjen. Men de glemte rent at de skulle ha med seg en prinsesse til Askeladden, som var igjen hjemme, så borte var de i kjærestene sine. Da de hadde reist et godt stykke på hjemveien, kom de tett framom en bratt fjellvegg, der risegården var. Der kom risen ut og fikk se dem, og så skapte han dem om til stein alle sammen, både prinsene og prinsessene. Kongen ventet og ventet på de seks sønnene sine, men alt han ventet, så kom det ingen.

Så en dag legger Askeladden ut på ferden for å finne igjen brødrene sine. Han har ikke mye med seg, men deler det lille han har med de han treffer på sin vei. Til gjengjeld får han hjelp til å finne risegården, der han treffer den vakreste prinsesse han noen gang har sett. Sammen med de gode hjelperne lurer de risen, finner hjertet hans, og befrir de seks brødrene og brudene deres.

Til toppen

Flere bøker av Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe:

Om forfatter


Asbjørnsen, Peter Christen, 1812—85, forfatter og naturforsker, den første som systematisk samlet og nedtegnet no. folketradisjoner; utgav sm.m. Jørgen Moe Norske Folkeeventyr (1841—43), utgav alene Norske Folkeeventyr. Ny samling (1871) og Norske Huldreeventyr og Folkesagn (1845—48). Sm.m. Ivar Aasen og Jørgen Moe innledet A. det nasjonale gjennombrudd i Norge og innførte no. språktone i litteraturen.

Moe, Jørgen, 1813—82, dikter, eventyrsamler og prest. Utgav sm.m. Asbjørnsen Norske Folkeeventyr (1841—44). Utgav Digte (1849) og barneboken I Brønden og i Kjærnet (1851); hans Samlede Skrifter utkom 1877. Fra 1875 biskop i Kristiansand