Prinsessen i eventyrriket: De syv folene (Innbundet)

H.K.H. Prinsesse Märtha Louises utvalgte eventyr

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 43
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Prinsessen i eventyrriket: De syv folene
ISBN/EAN: 9788202211837
Omtale Prinsessen i eventyrriket: De syv folene

Bok fra serien "Prinsessen i eventyrriket" basert på NRK-serien der H.K.H. Prinsesse Märtha Louise leser eventyr.

De syv folene er nedskrevet av P. Chr. Asbjørnsen og Jørgen Moe.

Eventyret handler om Per, Pål og Espen Askeladd, som vil ut i verden å søke tjeneste. Per legger først i vei, og etter å ha gått en hel dag, kommer han til en kongsgård. Av kongen får han i oppdrag å gjete de syv folene: "Dersom du kan gjete dem en hel dag, og si meg om kvelden hva de eter og drikker, så skal du få prinsessen og halve riket; men kan du ikke, så skjærer jeg tre røde remmer av ryggen din." På veien gjennom skogen faller Per for fristelsen til å bli lysket av en gammel kone. Han blir liggende der hele dagen, og ender opp med tre røde remmer i ryggen. Så skal Pål prøve seg. Det ender ikke stort bedre. Men da Askeladden legger i vei, lar han seg ikke frist av den gamle konas forslag, Askeladden fyker bare videre, over berg og dal og fjell. Han lytter til de gode rådene han får på veien, og finner til slutt ut at de syv folene egentlig er prinsessens brødre; et fælt troll har kastet ham på dem og gjort dem til foler.

Askeladden får prinsessen og det halve riket, og det blir bryllup i kongsgården. På bryllupsdagen hugger Askeladden hodet av de syv folene. Da blir trolldommer brutt og folene blir til prinser igjen.

Til toppen

Flere bøker av Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe:

Om forfatter


Asbjørnsen, Peter Christen, 1812—85, forfatter og naturforsker, den første som systematisk samlet og nedtegnet no. folketradisjoner; utgav sm.m. Jørgen Moe Norske Folkeeventyr (1841—43), utgav alene Norske Folkeeventyr. Ny samling (1871) og Norske Huldreeventyr og Folkesagn (1845—48). Sm.m. Ivar Aasen og Jørgen Moe innledet A. det nasjonale gjennombrudd i Norge og innførte no. språktone i litteraturen.

Moe, Jørgen, 1813—82, dikter, eventyrsamler og prest. Utgav sm.m. Asbjørnsen Norske Folkeeventyr (1841—44). Utgav Digte (1849) og barneboken I Brønden og i Kjærnet (1851); hans Samlede Skrifter utkom 1877. Fra 1875 biskop i Kristiansand