Presidentene (Innbundet)

Fra George Washington til George W. Bush

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 816
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202277277
Omtale Presidentene

Historien om de amerikanske presidentene, fra George Washington til George W. Bush, er en spennende fortelling om 42 høyst ulike mennesker. Forfatteren Hans Olav Lahlum tegner levende portretter av dem alle og diskuterer deres betydning – enten de heter Abraham Lincoln og er berømt for å ha opphevet slaveriet, Ronald Reagan og er kjent for å ha avslutteT den kalde krigen eller Bill Clinton og er beryktet for andre ting enn å ha skapt økonomisk velstand i USA. Forfatteren skriver også om de ukjente presidentene, og viser deres ofte overraskende innflytelse på USAs og verdens utvikling.

Presidentene er beretningen om USAs utvikling fra å være en ny og skjør nasjonalstat i 1789, til å bli verdens eneste supermakt etter den kalde krigens slutt. Alle med interesse for det fine samspillet mellom enkeltmennesker, politikk og samfunnsutvikling, har mye å lære av de amerikanske presidentene. Ikke minst gjelder det i vår globaliserte tid, da USA på en helt annen måte enn tidligere påvirker situasjonen i Norge, Europa og verden for øvrig.

Hans Olav Lahlum debuterte i 2007 med den kritikerroste statsministerbiografien over Oscar Torp, og også i Presidentene kombinerer han omfattende historiske kunnskaper med en særpreget evne til å formidle innsikt og engasjement.

Til toppen

Andre utgaver

Presidentene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2008
Presidentene
Bokmål Heftet 2012
Presidentene
Bokmål Heftet 2016
Presidentene
Bokmål Ebok 2018

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Presidentene

Velopplagt om USA

Det er en flott bok, spekket med lange linjer og små detaljer, som gir oversikt og kunnskap om amerikansk historie, politisk utvikling, kulturelle forskjeller mellom statene i USA.
 
Guri Hjeltnes, VG

Verdens mektigste menn

Historikeren Hans Olav Lahlum har gjort en grundig jobb med denne boken om USAs 43 presidenter siden unionen ble grunnlagt.Ulf Andenæs, Aftenposten

Alle presidentenes biografier

Men Lahlums bok oppleves også mer analytisk og gjennomarbeidet i sin helhet: Han forsøker i større grad enn Moen å knytte aktører til struktur.Ivar A. Iversen, Dagsavisen

Ruvende og lettlest

Dette var spennende lesning gjennom samtlige 800 sider, og boka vil gi verdifull bakgrunnsinformasjon for alle, uansett ståsted, i den dramatiske politiske kampen som denne høsten foregår i verdens eneste supermakt.Anne Hoff Backe, Oppland Arbeiderblad

Imponerende presidentbok

Historikeren Hans Olav Lahlum fra Gjøvik, som på bemerkelsesverdig kort tid har fått nasjonal gjennomslagskraft, har skrevet en imponerende bok om de tidligere presidentene i USA.Rolf A. Amdal, Hamar Arbeiderblad

Til toppen

Om forfatter
Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.