Pol Pots smil (Innbundet)

Forfatter:

Kristin Berget (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Pol Pots leende
Oversatt av: Berget, Kristin
ISBN/EAN: 9788202286682
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Pol Pots smil

I 1978 valfartet venstreradikale fra Skandinavia til Demokratiske Kampuchea for å støtte landets frigjøringskamp. Pol Pot var deres helt og hans kommunistiske revolusjon et forbilde for deres eget politiske arbeid. Da de kom hjem, kunne de fortelle om Pol Pots underfundige smil og den kameratslige omgangsformen blant folket. Ingen sa noe om de 1,7 millioner menneskene som døde under Røde khmers styre.

Hvordan kunne velutdannede og samfunnskritiske mennesker fra Vesten reise gjennom et av 1900-tallets verste folkemord uten å se annet enn regimets potemkinkulisser?

Dette spørsmålet stiller Peter Fröberg Idling da han finner den svenske delegasjonens entusiastiske rapport fra sitt besøk. I sin jakt på svar oppsøker han medlemmene av delegasjonen som i dag viser seg å ha svært ulike oppfatninger om Røde khmers styre fra 1975 til 1979. Han reiser også rundt i dagens Kambodsja for å snakke med mennesker som overlevde Pol Pots vanvittige sosiale eksperiment og for å møte noen av dem som var ansvarlige for misgjerningene.

Pol Pots smil er en dokumentarisk thriller om et aktuelt emne: I år vil en rekke av Røde khmers ledere dømmes av et FN-støttet krigsforbrytertribunal i Kambodsja.

Til toppen

Anmeldelser Pol Pots smil

"Det kan tenkes at årets beste sakprosautgivelse har kommet ut allerede nå. (...) Verden er ond, men gjør en god gjerning: Sørg for at denne boka danker ut krigshelter, healere og helsefanatikere fra bestselgerlista."

Stian Bromark, Dagbladet

"Dette er en førsteklasses dokumentarbok, skrevet med skjønnlitterære virkemidler. Resultatet er ny innsikt og en oppskakende leseropplevelse i forening."

Ulf Andenæs, Aftenposten

Potemkinreisen

Pol Pots smil er en avstemt og nesten vakker bok om et helt grunnleggende spørsmål: hvordan skal man beskytte seg mot politiske drømmere og fantaster, uten samtidig å gi opp mulighetene for å skape en bedre verden? Vi lever fremdels i en tid der ikke alle idealister klarer å skille mellom totalitære og demokratiske bevegelser. Pol Pots smil er en bok som kan anbefales til begge leire”

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Nyskapende journalistikk om Røde khmer, i et av de verste regimene i moderne tid.

"Denne balanserte boken bør du absolutt lese, forfatteren, som har bodd i Kambodsja i flere år, får vist på en innsiktsfull måte, subjektiv men uten politisk agenda, hvordan grell inkompetanse og ubeskrivelig ondskap hos noen, kan skade et helt land i mange tiår etterpå"

Stein Roll, Adresseavisen

"Pol Pots smil er ikke bare en god sakprosabok, det er en god bok. Kanskje er det litt frekt å anbefale den på dette grunnlaget, men bare man lures inn i teksten skal det godt gjøres å komme historieløs og følelsesmessig uberørt fra opplevelsen."

Nora Hjelmbrekke, Studvest

"Idlings anliggende er ikke realhistorie, men et forsøk på å avkle en mentalitet som ligger tilbake i tid. Paradoksalt og skremmende som det er i denne sammenheng, tror vi på Idling fordi han rører oss.Rasjonaliteten trenger ikke språklig føleri. Hjertet trenger ikke fotnoter.Pol Pots smil er elegant utformet, språklig kreativ og de unge idealistenes handlinger får sin forklaring."

Kristoffer Hatteland Endresen, Universitas

"Dette er en spesiell bok på mange måter. Den er skrevet med et driv som er kriminalroman verdig. Idling har valgt et litterært grep som ikke mange ville klart å gjennomføre med et så elegant og vellykket resultat. Han er søkende og nøster i alle tenkelige retninger. Grepet er på mange måter nyskapende journalistikk. Som sådan kan den også være en lærebok for dem som søker fakta og sannhet om verdens kriger og konflikter i dag."

Tone Bratteli , Bistandsaktuelt

Til toppen