Plattform (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 316
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Plateforme
ISBN/EAN: 9788202213183
Omtale Plattform

Med romanen Plattform har Michel Houellebecq nok en gang klart å skape storm. Ikke bare i hjemlandet Frankrike, men også internasjonalt har hans nye skandaleroman vakt enorm oppsikt.

Bokas hovedperson, Michel, er en desillusjonert byråkrat i kulturdepartementet. Ingenting ser ut til å kunne rokke ved hans resignerte livsholdning, inntil han treffer Valérie, som jobber for en av landets største reiseoperatører. Sammen finner de løsningen på det moderne menneskets grunnleggende ensomhet: sexturisme. Det vestlige mennesket har blitt kaldt, rasjonelt og ekstremt individorientert, seksualiteten klinisk og steril. For å kunne bryte dette mønsteret, gjenoppdage kroppens gleder og lære å hengi seg til noe større enn seg selv, er nytelsesreiser til Thailand svaret. Reiser vi ikke alle på ferie for å få et lite eventyr?, spør Michel.

Igjen har Houellebecq skrevet en roman det ikke er mulig å forholde seg likegyldig til. Karakterenes høyst kontroversielle oppfatninger om seksualitet, religion og moral sjokkerer. Men bak de sensasjonspregete ytringene møter vi mennesker som også evner å vekke sympati. Det er noe ubehagelig aktuelt ved denne romanen – både ved Michels usminkede refleksjoner om seg selv og samtiden, og ved den desperasjonen som kommer til uttrykk gjennom hans ekstreme løsninger.

Orig.tittel: Plateforme

Oversatt av Per E. Fosser

Les utdrag fra boken

Anmeldelser"Provoserende? Sikkert. Men så er dette også en roman som biter, særlig der vi er ømme fra før. I høstflommen av velmenende, snille, flinke og impotente bøker, er Plattform en kampstein i strømmen."
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
Les hele anmeldelsen her

"Etter mitt syn er Plattform et bevis på at det fortsatt lar seg gjøre å skrive provoserende litteratur uten at man forfaller til spekulativ omgang med det stoffet man tar opp."
Øystein Rottem, Dagbladet
Les hele anmeldelsen her

"Houellebecqs genistrek er at han kobler den seksuelle frigjøringen i Vesten til den økonomiske liberalismen.
Hvor ofte leser du egentlig en underholdende pageturner av en roman som samtidig formulerer originale og radikale tanker om den vestlige sivilisasjonens utvikling. Du har sjansen nå."
Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

"Hardtslående aggresiv tendensroman. Vil du lese ei bok med høg temperatur og med provoserande tematikk, er Plattform årets roman."
Halvor Fosli, Dag og Tid

"Dette er en roman som griper tak, uten omsvøp, uten avdempninger. Det er en foraktfull analyse av det moderne menneske, avkledd og uten aktelse."
Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad
Les hele anmeldelsen her

"Bokens store styrke ligger i beskrivelsen av forelskelsen. Uansett hvor problematisk vår romanperson er, er det noe genuint i Houellebecqs beskrivelse av hvordan den forlorne og forhutlede skikkelsen får ny glød.
Det er sjeldent den franske samtidslitteraturen vi får oversatt til norsk har en slik grad av aktualitet."
Espen Stueland, Klassekampen

Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen
Les hele anmeldelsen her

Artikkel i Dagbladet

Til toppen

Andre utgaver

Plattform
Bokmål Heftet 2015
Plattform
Bokmål Ebok 2015

Flere bøker av Michel Houellebecq:

Om forfatter

Michel Houellebecq er født i 1958 og utdannet agronom. Han har utgitt diktsamlinger, essays og romaner. Hans første roman, Utvidelse av kampsonen, oppnådde raskt kultstatus da den kom ut i Frankrike i 1994. Det store gjennombruddet kom med De grunnleggende bestanddeler. Etter boken kom ut i 1998, oppsto en mediedebatt som raste i over ett år. I 2000 kom kortromanen Lanzarote, og året etter hans tredje roman, Plattform, som også ble en skandalesuksess og bekreftet hans posisjon som Frankrikes mest interessante forfatter. Beskrivelsen av sexturisme og en uttrykt skepsis mot Islam, i kombinasjon med uttalelser Houllebecq gjorde i pressen, førte til at det ble rettet anklager mot forfatteren om rasisme, noe han ble frikjent for. Kontroversene var mindre da Muligheten av en øy kom ut i 2005, men den vakte like mye internasjonal oppmerksomhet og befestet nok en gang Houellebecqs posisjon som en av vår samtids største forfattere. I 2011 kom Kartet og terrenget som han mottok Frankrikes mest prestisjefylte litterære pris, Prix Goncourt for i 2010. Underkastelse kom ut 7 januar i 2015, samme dag som attentatet mot Charlie Hebdo i Paris, hvor forfatteren mistet en nær venn, og ble tvunget til å gå under jorden en periode. Det satiriske magasinet hadde omtalt ham på forsiden den dagen med overskriften «Trollmannen Houellebecqs spådommer: I 2015 mister jeg tennene mine, og i 2022 gjennomfører jeg ramadan!» en referanse til romanens svært kontroversielle premiss med et islamsk Frankrike. Det er knyttet enorme forventninger til Serotonin, Michel Houllebecqs nyeste roman og den har et første opplag på 320.000 i Frankrike. Til tross for at han nå er internasjonal, bestselgende forfatter og regnes som en av de fremste i sin generasjon, skaper han fortsatt debatt og hans romaner begeistrer og provoserer.