Perspektiver på livsmestring i skolen (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202651077
Kategori: Helse og psykisk helse , Grunnskolelærerutdanning , Fagbøker og Utdanningsvitenskap
Fag: Lærerutdanning, Pedagogikk, Spesialpedagogikk
Nivå: Akademisk
Omtale Perspektiver på livsmestring i skolen

I denne boken presenteres ny kunnskap om folkehelse og livsmestring i skolen. Antologien består av ni kapitler der forfatterne belyser tematikken fra ulike fagtradisjoner. Boken kombinerer perspektiver fra både pedagogikk og medisin, og den ser på læring og helse som en helhet.

Kapitlene omhandler blant annet:

  • Prestasjonspresset: Et individuelt eller kollektivt ansvar?
  • Gode lærer-elev-relasjoner: En tilnærming til temaet livsmestring i skolen
  • Relasjonell kapasitetsbygging for samskaping
  • Hvorfor og hvordan bruke mindfulness som en tilnærming til livsmestring
  • Mestringsmedisin: Hvordan lære å regulere stress og oppmerksomhet
  • Friluftsliv, naturnærvær og livsmestring
  • Hvordan lytter vi til elevstemmen?
Livsmestring har gjennom fagfornyelsen fått mye oppmerksomhet. Denne boken bidrar med perspektiver på livsmestring som favner om hele mennesket, og målet er å skape mening, livsglede og livskraft til gode og verdige liv.

Perspektiver på livsmestring i skolen er aktuell for studenter og lærere innenfor pedagogiske og spesialpedagogiske studieretninger, samt etter- og videreutdanningskurs for lærere. Boken vil også være relevant for yrkesgrupper som jobber med barn og ungdom, f.eks. innen skole, barnehage, PPT og barnevern.

Til toppen

Flere bøker av Audun Myskja og Camilla Fikse:

Anmeldelser Perspektiver på livsmestring i skolen

Å lære å lære bort livsmestring 03.11.2020

"Perspektiver på livsmestring i skolen" har vært nyttig lesning for en som nå skal lære bort emnet.

Ida Carine Longva, Prosa #5 2020

Til toppen

Om forfatter

Dr.med. Audun Myskja (f. 1953) er overlege og forfatter av mer enn tjue bøker, blant annet bestselgerne Kunsten å finne ro, Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg og Hjertet husker det hodet glemmer (en praktisk bok om demens). Han er opptatt av å se hele mennesket, støtte opp om menneskets egne ressurser og gi individuelt tilpassede verktøy for mestring og bedring (mestringsmedisin), enten det gjelder en kronisk syk pasient eller en frisk person som ønsker vekst og økt selvinnsikt. I sin doktorgrad om musikk i eldreomsorgen utviklet han musikkbasert miljøbehandling, som har vist lovende resultater i pilotprosjekter i livsmestring ved flere norske skoler. Gjennom mange år har han også holdt en rekke retreater, foredrag og kurs i meditasjon.

Audun Myskja er fagveileder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg ved Nord Universitet i Levanger og driver sammen med sin kone Reidun Senter for livshjelp i Ski og Totenvika, et tverrfaglig prosjekt som legger vekt på hjelp til selvhjelp.

Utmerkelser

Brobyggerprisen 2010 for «kunnskap og erfaringer fra konvensjonell medisin og komplementær/alternativ behandling (KAM)» (2010)
Den norske legeforenings kvalitetspris for musikkterapi i eldreomsorgen (2002)
Soria Moria-prisen for helseopplysningsprosjektet «Den musiske medisin» (1998)

Camilla Fikse jobber som førsteamanuensis i rådgivningsvitenskap ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU i Trondheim. Hun har bakgrunn som førskolelærer og har vært daglig leder i barnehagen. Hun har siden 2008 undervist på masterprogrammet i rådgivningsvitenskap og masterspesialiseringen relasjonell ledelse. Hun har vektlagt fokus på følelser både i barnehagen og i klasserommet i en årrekke. I sitt vitenskapelige arbeid har hun lagt vekt på vekst og utvikling i et relasjonelt perspektiv, relasjonell kapasitetsbygging og samskaping. Fikse er medforfatter av boka Relasjoner, tanker og følelser i skolen (2021) og medredaktør av boka Perspektiver på livsmestring i skolen (2020). Les mer om Fikse på NTNU.