Pappaer overalt (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202476366
Kategori: Bildebøker
Alder: 4 - 8
Omtale Pappaer overalt

Årets vakreste Bøker 2016 Diplom i kategorien bildebok

Barnet i Pappaer overalt samler på alle mulige slags pappaer. Tomat-pappaen. Ugle-pappaen. Eller Kokosbolle-pappaen. For det er pappaer overalt, og ingen pappa er helt like. Et sted der ute fins også pappaen hans. Men hvor er denne pappaen? Hvordan ser han ut, hva er det han gjør? Hva syns han er morsomt, hva er han opptatt av?

Med denne bildeboka befester Kaia Dahle Nyhus sin posisjon som en egenartet bildebokskaper, med en unik strek og stemme. Som i debuten, Vil du høre en hemmelighet?, bobler tekst og bilder over av en original nysgjerrighet, undring og utprøving, som henvender seg til barn så vel som voksne.

Til toppen

Anmeldelser Pappaer overalt

"sterk, undrende og litt sår"

Hilde Ditmansen, Øyene

På jakt etter Pappa

"Kaia Dahle Nyhus er en av de spenstigste unge bildebokskaperne akkurat nå. […] I vårens bildebok, som er hennes andre på egenhånd, beskriver hun en gutt som samler på pappaer. Pappaer finnes nemlig overalt, og de fleste har en, bare ikke jeg-fortelleren. […] Samtidig som pappa-samlingen symboliserer savn, blir den et eksempel på en slags kategorisering av verden. Systematiseringen er en del av barnets utvikling, barn lærer raskt å definere seg selv ut i fra og i forhold til det eller dem som befinner seg rundt dem. […] Egentlig burde jeg ha startet denne anmeldelsen med å si noe om bildene. For det er i det visuelle Kaia Dahle Nyhus virkelig imponerer. […] Det velter vilje frem fra bildene til Kaia Dahle Nyhus. Mettet med mening, kunne jeg være fristet til å si – intensiteten drar en leser som meg til seg – og videre, ettersom jeg blar."

Anne Cathrine Straume, NRK.no

Finurlig samling av pappaer

"Kaia Dahle Nyhus er i ferd med å rydde seg plass i eliten av norske bildebokskapere. Nå er hun tilbake med ei bok som er både høyst original, tankevekkende, drevet av utprøvende nysgjerrighet og med en fin ømhet i bunnen. […] I utgangspunktet har boka en stram struktur. Fra første til siste side er det samlingen av pappaer, og søkenen etter den ene egne, det handler om. Men Kaia Dahle Nyhus har et bildespråk som likevel gir tilstrekkelig variasjon og mangfold til jakten på pappaen. Og det er dette boblende, tilsynelatende ustyrlige bildespråket som gir styrke og variasjon til den enkle, men underfundige historien."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Jakten på den ene pappaen

"Dahle Nyhus er datter av illustratør Svein Nyhus og forfatter Gro Dahle, og har tidligere illustrert flere av morens bøker. I likhet med dem lager hun barnebøker med brodd – undrende og poetiske, med vanskelige spørsmål i bunn. Men de to bøkene hun til nå har laget selv, vitner også om en helt egen stemme. De er umiddelbare og morsomme, men gir mye å tygge på. Begge mangler en tradisjonell fortelling. Teksten er oppramsende, her om de mange ulike typer pappaer som finnes. Det slår meg hvor musikalsk den er."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Pappadilla

"Teksten i denne bildeboka flyter fint, med et virkningsfullt rytmisk driv i de fantasifulle tankesprangene. Bildene er også særpregede. Kaia Dahle Nyhus har skapt seg et eget uttrykk, med naivistiske, nokså brutalt formede figurer satt inn i et landskap av stiliserte omgivelser. Trær, hus, veier og kjøretøy er halvabstrakte, og framstilt i en trist – eller rocka – grå-grønn-beige fargepalett, noe som framhever hovedpersonen og de ulike pappaene barnet betrakter. […] Vi skjønner ganske tidlig at denne store pappa-interessen skriver seg fra et stort savn. For «nesten alle har en egen pappa, bare ikke jeg». Slik får boka flere lag. Den er en leken og smått absurd filosofering over alle disse rare egenskapene fedre kan ha. Det er både positive og negative sider å merke seg i dette realistiske, lille barnets funderinger. Mange av dem er morsomme og skarpt observert."

Marianne Lystrup, Vårt Land

Forskning på far

"Dahle Nyhus er først og fremst en original illustratør. Fargebruken er disiplinert i rødt, grønt og svart, der bruken av detaljer er skåret ned til beinet. Likevel er det mye å oppdage i bildeflatene, der en gjeng rare, klumpete, hengslete og skumle fedre breier seg i stort format. […] Som datter av en duo som skriver og tegner finere enn de fleste om kompliserte relasjoner mellom foreldre og barn, faller det vel nokså naturlig å tre inn i en tematikk og en språkdrakt som for alt jeg vet ligger i blodet på denne unge forfatter-illustratøren. Og som illustratør har hun allerede skapt seg sin helt egen visuelle stemme."

Mette Moe, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har samarbeidet med Gro Dahle om flere kritikerroste bildebøker. I 2011 ble hun tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris for Håpe, sa gåsa, mens Krigen (2013) ble nominert til bl.a. Kritikerprisen og Nordisk Råds barnelitteraturpris. Høsten 2014 debuterte hun med egen bok, Vil du høre en hemmelighet?, som hun mottok NBUs Debutantpris for. Bildeboken En dag drar mamma har gitt Kaia Dahle Nyhus et internasjonalt publikum, gjennom å være oversatt til en rekke språk.