OG (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202489823
Kategori: Ungdomsromaner
Omtale OG

Jeg-personen i denne romanen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake.

OG er en enkel og samtidig kompleks roman om identitet og språk. En roman med et annerledes, sårt, friskt og ofte humoristisk blikk på Norge og menneskene som lever her. Og en roman om landet man har måttet reise fra.

OG er valgt ut til å være en "White Raven 2016". Boka er med dette én av få nylig utgitte bøker fra hele verden som anses for å være spesielt bemerkelsesverdige, og derfor vil bli presentert i den årlige og anerkjente White Ravens Catalogue, som hvert år introduseres på den store barnebokmessa i Bologna (Italia).

Fra White Raven-presentasjonen av OG:
«The first-person narrator in this novel experiences what Ludwig Wittgenstein observed: “The limits of my language mean the limits of my world.” In this story, an Argentinian au pair girl in Norway becomes painfully aware of the fact that, without language, there can hardly be any closeness, any “I”. If one lacks words, one cannot express what one is thinking, nor what one is feeling. One becomes invisible. Veronica Salinas, herself from Argentina, has written her novel in her adopted language of Norwegian. With precision and without pathos, she describes loneliness and sadness, but also persistence, since the first-person narrator gradually masters the language and the country, even though she remains “an other”. “Og” (And), the novel’s ultra-concise title, hits the mark: the narrator develops new facets of herself, without forgetting her roots

Til toppen

Andre utgaver

Og
Bokmål Ebok 2016
Og
Bokmål Heftet 2017
Anmeldelser OG

Anbefaler 08.12.2017

"Les denne boken og bli litt klokere på hvordan det kan oppleves å være ny i Norge. Med sårhet og varme skildres savn, ensomhet, hjemlengsel, og frustrasjonen over å ikke ha språk til å uttrykke seg slik man ønsker. En sjarmerende, lettlest og god historie."

Benedikte Gjone, Østlands-Posten

"Og er skrevet på enkelt norsk, med nybegynnerens typiske innskudd av merkelige og uvanlige ord, slått opp i ordbok. Når man er i startfasen av å lære et språk, kan man ende opp med å uttrykke seg utilsiktet poetisk. Man er prisgitt de korte setningene, de uventede metaforene. Salinas gjenskaper denne tilstanden med kortprosaaktige kapitler. […] Og er en sjarmerende liten bok om å komme fra et sted til et annet, og gjenkjennelig for alle som har lært et nytt språk i voksen alder."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Mestring – frigjøring – hjemlengsel

"Jeg leser boka både som en historie om ett menneske med vilje og livskraft, og som en eksempelhistorie om mange menneskers erfaringer med å være langt hjemmefra og ny i Norge. […] Humoren i boka kommer tydeligst fram i de delene som er fra språkkurset. Det er en slags kollektiv galgenhumor i de ufullstendige setningene og potensielle misforståelsene. […] Jeg tror vi trenger et nesten ubegrenset antall vitnesbyrd om innvandring; hver med sin stemme, sin bakgrunnshistorie og sine erfaringer. Vi trenger mange fortellinger hvor «de andre» blir synlige som en «jeg», og inviterer leseren til empati og medlevelse. Sterkest inntrykk gjør forfatterens iherdige arbeid med å etablere et selvstendig «jeg» utenfor og uavhengig av vertsfamilien. Boka kan leses som en politisk historie om overklasser og underklasser, den kan også tolkes som en personlig, individuell historie om sosial og geografisk mobilitet, og om jakten på tilhørighet. Selv synes jeg også det gir mening å oppfatte det som en historie om generasjoners klassereise, som et slags globalsosiologisk case."

Morten Olsen Haugen, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Veronica Salinas (f. 1977) er skuespiller og forfatter. Hun er født i Argentina og har spansk og indiansk bakgrunn. I Argentina tok hun skuespillerutdanning på teaterhøyskolen Escuela de Arte de Dramático de Buenos Aires og en bachelorgrad i portugisisk språk ved universitetet i Buenos Aires.

Salinas flyttet til Norge etter den store økonomiske og sosiale krisen i Argentina i 2001. Hun har tatt en bachelorgrad i spansk og portugisisk litteratur ved UiO og en forfatterutdanning ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun har både spilt og skrevet flere tekster for scenen presentert på Nordic Black, Det Norske Teatret, Beaivváš Sámi Nášunálateáhter og Riksteatret.

I 2012 ga hun ut sin første bildebok, Reisen. Bildeboka Sulten kom våren 2015. Begge bøkene er illustrert av Camilla Engman og gitt ut av Magikon Forlag. Salinas har også utgitt boken OG (2016), en enkel og samtidig kompleks roman om identitet og språk.