Nyanser av svart av Harald Fossberg (Nedlastbar lydbok)

Nyanser av svart (Nedlastbar lydbok)

Historien om norsk Black Metal

Forfatter:

Ingen angrerett. Nedlastbare lydbøker kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter.

Forfatter:
Innbinding: Nedlastbar lydbok
Utgivelsesår: 2016
Innleser: Husø, Jon
Spilletid: 6:43
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filformat: MP3
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202544027
Kategori: Musikk
Omtale Nyanser av svart

Norsk black metal – eller svartmetall – ble kjent for det brede publikum tidlig på 90-tallet på grunn av kirkebranner og drap. Røttene til denne musikksjangeren, der norske band nå regnes blant de største i verden, ligger imidlertid et tiår lenger tilbake i tid. I dag turnerer norske svartmetallband verden over og selger hundretusener av plater. Norsk svartmetall er blitt stueren, de største bandene har toppet den norske albumlisten, og svartmetallband har også deltatt i Melodi Grand Prix. Her går musikkjournalisten Harald Fossberg bak overskriftene og inn på historien om fremveksten av sjangeren. Flere av de viktigste aktørene forteller historien med sine egne ord, og begynner med begynnelsen, da gutter i starten av tenårene rundt om i Norge ble brevvenner og byttet kassetter med hverandre før de møttes og dannet band, og viser hvordan musikkscenen utviklet seg.

Til toppen

Om forfatter

Harald Fossberg (f. 1960) har vært opptatt av musikk siden han var liten. Det første store eureka-øyeblikket var Iggy Pops Raw Power, da han var 13. Da punken kom i 1976, var han 16, og snart var det fanziner (City Rockers) og band (Hærverk) som gjaldt. Senere ble det blodigere takter med Siste Dagers Hellige, en myk mellomperiode med Spacelings, før Turboneger trengte en vokalist, og det ble ham. Dette var i årene 1990 til 1993, da black metal stakk hodet fram. Særlig Mayhem, Darkthrone og Burzum ble spilt på nærradiostasjonen radiOrakel, der forfatteren og makker Rune Breck har hatt program siden 1987.

I egenskap av journalist og musikkanmelder i Aftenposten har Fossberg vært til stede ved mange konserter og festivaler, og han har skrevet plateanmeldelser av norsk og utenlandsk svartmetall. For ham har det aldri vært noen tvil om at sekkebetegnelsen black metal rommer så mye mer enn de fleste ville trodd. Nettopp derfor kan vi snakke om nyanser av svart.