Nyanser av svart (Innbundet)

Historien om norsk Black Metal

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202444037
Kategori: Musikk
Omtale Nyanser av svart

Norsk black metal – eller svartmetall – ble kjent for det brede publikum tidlig på 90-tallet på grunn av kirkebranner og drap. Røttene til denne musikksjangeren, der norske band nå regnes blant de største i verden, ligger imidlertid et tiår lenger tilbake i tid.

I dag turnerer norske svartmetallband verden over og selger hundretusener av plater. Norsk svartmetall er blitt stueren, de største bandene har toppet den norske albumlisten, og svartmetallband har også deltatt i Melodi Grand Prix.

Her går musikkjournalisten Harald Fossberg bak overskriftene og inn på historien om fremveksten av sjangeren. Flere av de viktigste aktørene forteller historien med sine egne ord, og begynner med begynnelsen, da gutter i starten av tenårene rundt om i Norge ble brevvenner og byttet kassetter med hverandre før de møttes og dannet band, og viser hvordan musikkscenen utviklet seg.

Illustrasjonene er ved rockefotograf Paal Audestad. Boka er designet av Trine + Kim designstudio.

Til toppen

Anmeldelser av Nyanser av svart

Svarte boka

"Det som gjør boken virkelig spennende, er det brede persongalleriets beretninger, tidvis rørende og ikke minst underholdende (...) Like fullt er «Nyanser av svart» en fascinerende beretning om tilblivelsen av et undergrunnsmiljø som måtte tåle både katastrofer og knallhard kritikk, i sine formative første år."Oda Faremo Lindholm, Dagsavisen

Harald Fossberg skriver solid om svartmetallens dannelsesreise

"et unikt nærportrett av sjangerens fødsel."Petter Lønningen, Aftenposten

Fra Os til Helvete

"Solid bok om svart­metallens dannelsesreise fra bygd til by. (...) Boken lykkes svært godt i å menneskeliggjøre sjangeren og miljøet, med gode røver­historier og beksvart humor av beste Spinal Tap-sort."Petter Lønningen, Bergens Tidende

Djevelens intervall

"(...) en ypperlig innføring i genrens røtter, fra Black Sabbath til Motörhead til Venom til Bathory til Mayhem, og et strålende innblikk i en kultur langt på utsiden av det etablerte (...)"Audun Vinger, D2, Dagens Næringsliv
"Fossberg tar musikerne på alvor, og forteller svartmetallens historie på deres premisser."Petter Fløttum, Universitas

Til toppen

Om forfatter

Harald Fossberg (f. 1960) har vært opptatt av musikk siden han var liten. Det første store eureka-øyeblikket var Iggy Pops Raw Power, da han var 13. Da punken kom i 1976, var han 16, og snart var det fanziner (City Rockers) og band (Hærverk) som gjaldt. Senere ble det blodigere takter med Siste Dagers Hellige, en myk mellomperiode med Spacelings, før Turboneger trengte en vokalist, og det ble ham. Dette var i årene 1990 til 1993, da black metal stakk hodet fram. Særlig Mayhem, Darkthrone og Burzum ble spilt på nærradiostasjonen radiOrakel, der forfatteren og makker Rune Breck har hatt program siden 1987.

I egenskap av journalist og musikkanmelder i Aftenposten har Fossberg vært til stede ved mange konserter og festivaler, og han har skrevet plateanmeldelser av norsk og utenlandsk svartmetall. For ham har det aldri vært noen tvil om at sekkebetegnelsen black metal rommer så mye mer enn de fleste ville trodd. Nettopp derfor kan vi snakke om nyanser av svart.