Ny bibel, nye perspektiver (Heftet)

Grunntekster, oversettelse og teologi

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 199
Forlag: Portal forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292712764
Kategori: Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Omtale Ny bibel, nye perspektiver

Troende drømmer om Guds opprinnelige ord. Bibelforskere drømmer om de opprinnelige tekstene, og bibeloversettere drømmer om å formidle bibeltekstenes opprinnelige mening.

Det finnes ingen originalmanuskripter til de bibelske skriftene, bare avskrifter av avskrifter. Og de fleste av de eldste håndskriftene er kun bevart som fragmenter. Likevel snakkes det ofte om «grunnteksten».

Hva er egentlig Bibelens «grunntekst», og hvorfor endrer«grunntekstene» til Det gamle og Det nye testamentet seg? Hvilken rolle spiller Dødehavsrullene og Septuaginta i norske bibeloversettelser? Hvordan arbeider bibeloversettere med å formidle tekstenes innhold? Har Bibelselskapet en teologi som preger oversettelsene? Hvilken rolle spiller Bibelen i nyere teologi? Dette er noen av spørsmålene som drøftes i denne boken.

Til toppen

Flere bøker av Hallvard Hagelia, Årstein Justnes og Tor Vegge:

Du vil kanskje også like

Om forfatter

Hallvard Hagelia (f. 1944 i Gjerstad, Aust Agder) er professor emeritus i Det gamle testamentet ved Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand. Han har skrevet en rekke fagbøker og faglige artikler som er publisert i mange land. Forfatteren var med i Det Norske Bibelselskaps oversettelsesutvalg, som oversatte Bibel 2011, og han har i mange år vært en flittig bidragsyter til den offentlige debatten i dagspressen og en mye brukt foredragsholder.

Årstein Justnes er førsteamanuensis i bibelvitenskap ved Universitetet i Agder.
Tor Vegge er professor på Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitetet i Agder.