Norske postkort (Innbundet)

Kulturhistorie og samleobjekter

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 136
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788204097781
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Norske postkort
Boka er en gjennomgang av postkortets opprinnelse og videre utvikling som kommunikasjonsmiddel og bilde.

Bruken av kortene har påvirket kortbildene, og kortbildenes enorme popularitet har hatt stor betydning for fastleggingen av nordmenns oppfatning av sitt eget land, natur og kultur.

Boka tar for seg de to hovedtypene av postkortbilder, illustrerte julekort og fotokort. Disse har hatt forskjellige bruksområder, og bygger på ulike tradisjoner innen bildehistorien. Kortene viser fram et svært stort bildemateriale, en rikholdig dokumentasjon på vår nære historie (de siste 120 år). Et eget kapittel tar opp hvordan postkort har vært brukt i det norske samfunnet - politisk, kommersielt og som slagferdig hverdagskommentator. Viktige politiske begivenheter, som 1905 og okkupasjonstiden, er rikelig dekket.

Postkort som samleobjekt er eget tema i boka. Forfatteren viser også fram egne kort, og omtaler bildenes særegne betydning i hans personlige sammenheng. Boka har en mengde bilder som ikke tidligere har vært publisert i bokform. Gjennom hele boka er det satt inn egne "rammer" med spesielle kortutgivelser, sjeldne kortserier og humoristiske sammenstillinger av gode kort. Bak i boka er en stor, oppdatert oversikt over postkorttegnernes signaturer. Den har også en oversikt over norske postkortutgivere.

Boka vil være av stor interesse for alle som er interessert i historien om det kommuniserende bildet, for foto- og illustrasjonshistorikere, for samlere og for alle andre som gleder seg over minner fra vår nære fortid.

Boka viser ca. 250 vakre, morsomme og sjeldne postkort.

Til toppen