Nokturne (Innbundet)

Drømmekokebok

Forfatter:

Signe Prøis (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Nocturno. Recetario de Sueños
Oversatt av: Prøis, Signe
ISBN/EAN: 9788202427719
Kategori: Bildebøker
Alder: 3 - 8
Omtale Nokturne

Nokturne er en helt unik utgivelse, en drømmekokebok hvor leseren får forslag og oppskrifter på spennende drømmer.

"En kjedelig drøm er en bortkastet natt" står det i denne boka, som gir deg drømmeforslag som "Drømmen til døren som ikke må åpnes", "Drømmen om å være en annen", "Drømmen under vann" og mange andre drømmer.

Illustrasjonene i Nokturne er delvis trykket med fluoriserende farger, slik at deler av illustrasjonene på sidene lyser i mørket og avslører mye du ikke ser når du blar i boka på vanlig måte.

En spennende og annerledes bildebok!

Den argentinske bildebokkunstneren ISOL har utgitt ca 20 bildebøker, og er oversatt til mange språk. Hun ble tildelt ALMA-prisen (Litteraturpriset til Astrid Lindgrens minne) 2013.

Til toppen

Anmeldelser Nokturne

En ekte drømmebok

"Å åpne ei barnebok skal være litt magisk. Det kravet oppfylles til de grader av bildeboka «Nokturne» [...] «Med en behersket palett og stadig nye bildeløsninger, tøyer hun på vante perspektiver og flytter bildebokmediets grenser», het det blant annet i begrunnelsen [til ALMA-juryen]. Det stemmer godt på «Nokturne», som utfordrer en del forestillinger om hvordan bildebøker skal se ut og leses. [...] «Nokturne» utfordrer og videreutvikler bildebokformatet, samtidig som den er så åpenbart lett tilgjengelig for lesere i alle aldre. Ofte utelukker det ene det andre. «Nokturne» viser at det på ingen måte trenger å være slik."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Drømmens tusen ansikter

"Med Nokturne viser Isol vei inn i drømmens verden og forholdet mellom det bevisste og det ubevisste. Hun reiser indirekte både filosofiske og eksistensielle spørsmål. [...] Nokturne er en original bok. Den ligner en kunstkalender, riktignok uten datoer, men med drømmeoppskrifter. Det er bare å velge, og når lampen slukkes for natten, skjer underet! [...] Hele følelsesregisteret er med i drømmebildene: angst, sorg, glede og lyst. [...] Layout, håndskriftaktig typografi og plassering av det sparsomme tekstmaterialet er velkomponert. Formen speiler innholdet. Hvert drømmebilde er utstyrt med en rikt dekorert bakside med skyformasjoner og stjerneornamenter, i seg selv meningsbærende. Formgivingen av Nokturne virker nøye gjennomtenkt."

Anne Berit Klungsøyr, Barnebokkritikk.no

En nesetyver som lander mykt

"(...) det er vanskelig å oppdage en underliggende personlig klo - inntil man følger oppskriften på omslaget! Og foretar det anbefalte titte-i-mørke-eksperimentet, som står forklart skritt for skritt på baksiden. Da kommer rare fantasibilder fram, besnærende, snåle og fine. Ideen med de selvlysende illustrasjonene er i alle fall ny for anmelderen."

Ingun Bøhn, Numer

"Originalt!"

Caroline Korsvoll, Kamille Kids

Til toppen

Om forfatter

ISOL ble født i 1972 i Argentina. I tillegg til å være bildebokkunstner er hun maler, grafiker, sanger og dikter. Bildebøkene hennes er humoristiske, uforutsigbare og alltid på barnets side. Det er spesielt i samspillet mellom bilde og tekst og i fargevalg at hun viser en helt spesiell evne.

ISOL fikk Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne (Alma-prisen) i 2013.