Nobels fredspris - hundre år for fred (Innbundet)

Forfatter:

, og

Legg i ønskeliste

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202170233
Omtale Nobels fredspris - hundre år for fred

Nobels fredspris – hundre år for fred er kun tilgjengelig for salg ved Nobels Fredssenter. Prisen er kr 198,- for både den norske og engelske utgaven.

Les mer på www.nobelpeacecenter.org

En flott oversikt over det 20. århundrets historie - sett fra en helt spesiell synsvinkel.

Boken er basert på mer enn tre års forskning i arkivene i Det Norske Nobelinstituttet i tillegg til annet kildemateriale, og er den første samlede presentasjon av Nobels fredspris som er kommet på norsk. Boken kommer i jubileumsåret.

Boken omhandler grundige presentasjoner av alle fredsprisvinnere fra starten i 1901. Den innledes med en omtale av prisen, Nobelinstituttet, Nobelkomiteen og arbeidet i de hundre årene. Den avsluttes med en artikkel Veier til fred, som er en drøfting av fredsprisene, og utviklingen og retningen av fredsarbeidet.

Århundret, og dermed grupperingen av prisene, er delt i syv, hver del med en kort innledning som forteller hvordan verden "så ut" i den aktuelle perioden slik at fredsprisen i den samme perioden får en samtidshistorisk bakgrunn.

Nobelinstituttets direktør, professor Geir Lundestad har en introduksjon i boken.

Den inneholder også portretter av samtlige enkeltpersoner som har fått prisen, samt bilder med direkte tilknytning til de enkelte prisene.

Om forfatterne:
Øivind Stenersen, Ivar Libæk og Asle Sveen har alle hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. De har lang undervisningspraksis og har i tillegg vært sensorer i historie ved universiteter og høyskoler.

Siden 1983 har de skrevet en rekke lærebøker i historie og samfunnsfag for alle trinn i det norske skoleverket. Øivind Stenersen og Ivar Libæk har forfattet en norgeshistorie for utlendinger og har vært tilknyttet Det Norske Nobelinstitutt som gjesteforskere. Asle Sveen har skrevet fire historiske middelalderromaner for ungdom, og har dessuten vært forsker ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo.

Anmeldelser:

«… en grundig og meget leseverdig bok, godt skrevet og med sans for de lange linjer(…) Boken om Nobels fredspris viser at det bare er i ettertid det er mulig å si om deres innsats gjorde noen dyptgripende forandring.»
Inge Eidsvåg, Gudbrandsdølen Dagningen

«Boka om verdens mest prestisjefulle utmerkelse er faglig solid (…) har fått en populær form beregnet på et bredt publikum.»
Terje Eriksen, Fædrelandsvennen

«… et nyttig oppslagsverk og en tankevekkende illustrasjon på hvor skiftende syn komiteen har hatt på hva og hvem som kan skape fred i verden.»
Stavanger Aftenblad

Lenker:

  • Hør forfatterne presentere boka
    under pressekonferansen i Nobelinstituttet (30.08.01)
  • Det norske nobelinstitutt
  • Nobelmuseet i Stockholm
  • Norsk folkemuseum
  • Foreningen Norden - Nobelprisen 100 år

Boken finnes også i engelsk utgave.

Til toppen

Flere bøker av Ivar Libæk, Øivind Stenersen og Asle Sveen:

Om forfatter
Ivar Libæk er cand. philol. med historie hovedfag fra UiO. Han har blant annet vært gjesteforsker ved Det Norske Nobelinstitutt og arbeidet som prosjektmedarbeider ved Nobels Fredssenter. Libæk har vært medforfatter på en rekke historiske fagbøker og læreverk, blant annet jubileumsboken om Nobels fredspris og Cappelens historieverk for den videregående skolen. Libæk underviser i historie, samfunnsfag og norsk i videregående skole.

Øivind Stenersen er cand. philol. med historie hovedfag og var lektor ved Ski videregående skole til 2010. Han er medforfatter på et av Cappelen Damms historieverk for den videregående skolen og lærebøker i historie for grunnskolen. Sammen med Ivar Libæk og Asle Sveen har han skrevet bøker om Nobels fredspris og norsk historie. Stenersen er for tiden daglig leder for Nobeliana, et firma som formidler kunnskap om fredsprisen.

Asle Sveen er cand. philol med historie hovedfag fra UiO. Han har vært forsker ved Nobelinstituttet og ILS (Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling) ved UiO og var prosjektmedarbeider ved Nobels Fredssenter. Sveen har vært medforfatter på jubileumsboken om Nobels fredspris og Cappelens historieverk til den videregående skolen. Han har skrevet historiske romaner for ungdom og har lang undervisningserfaring i historie, samfunnsfag, norsk og filosofi og underviser ved Valler videregående skole.