Nils-Øivind Haagensen skriver (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 106
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202241407
Kategori: Lyrikk
Omtale Nils-Øivind Haagensen skriver

Nils-Øivind Haagensen skriver er som poetens tidligere samlinger til stede her og nå, midt i sin samtid og kretser rundt emner som kjærlighet, vennskap og skriving.

Nils-Øivind Haagensen er en dikter som når mange, kanskje særlig unge mennesker. Han har et stort språklig register, han bryter med en stivnet og opphøyet poetisk standard ved å være muntlig, ved å trekke inn tekster fra postkort, brev og dagboksnotater. Diktene er åpne, ærlige og uttrykksfulle forsøk på å forstå og gripe vilkårene for tilværelsen og kjærligheten.

Nils-Øivind Haagensen skriver er siste boken i noe så sjeldent som en poetisk trilogi. De to tidligere er 23 dikt om kvinner og menn og en desperat forklaring (2002) og Enkelte dikt (2004). Trilogien utgis i Lyrikklubben i juni under tittelen Adressebøkene og i Cub-utgave høsten 2004.

Til toppen

Anmeldelser Nils-Øivind Haagensen skriver

«Som leser føler man seg trukket inn i Nils-Øivind Haagensens altoppslukende raushet. [...] Haagensen er [...] i ferd med å etablere seg som Norges største feel good-poet.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Haagensens språk er hverdagslig fortellende, men rytmen og gjentagelsene gir diktene driv og intensitet.Denne språklige intensiteten samt vinklingen på den selvrefleksive problematikken er samlingens store styrke.»

Henninge Solberg, Vinduet

«Nils-Øivind Haagensen setter mye på spill i sin siste diktsamling. Resultatet er en interessant bok, med mange gode dikt.»

Simen Hagerup, Dagsavisen

«Denne boka maktar å byggja sitt univers og halda lesaren i sitt grep. Når du les og les, forsterkar tekstane kvarandre, og du er i dikta.»

Helge Torvund, Dagbladet

«Det er mye skrift og liv i diktsamlingen din, Nils-Øivind.»

Alf Kjetil Walgermo, Vårt land

«Upretensiøs og elskelig poesi på friksjonsløs vandring gjennom leseren.»

Ingunn Økland, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Nils-Øivind Haagensen er født 29. juli 1971 i Ålesund og bor i Oslo. Han har hovedfag i litteraturvitenskap, har arbeidet som journalist og er i dag forlagssjef i Flamme forlag. Haagensen debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. I 2001 debuterte han som romanforfatter med Det radioaktige. Samlingene 23 dikt om kvinner og menn og en desperat forklaring (2002), Enkelte dikt (2003) og Nils-Øivind Haagensen skriver (2005) ble i 2005 utgitt i dikttrilogien Adressebøkene.

Siden har det kommet flere romaner og en rekke diktsamlinger, bl.a. Haruki og jeg (2010). Haagensen er nominert til Nordisk råds litteraturpris og ble tildelt SULT-prisen i 2004. I forbindelse med sistnevnte skrev juryen følgende: «Han utvikler seg i retning av å utforske randsonen for hva vi kaller lyrikk ved å veksle mellom poetiske og fortellende partier, hele tiden i et muntlig språk som tøyer våre oppfatninger av hva et dikt er. [...] Åpenheten for den verden det egne jeget er en del av, gir Nils-Øivind Haagensens dikt en påtagelig sympatisk, åpen, lite selvsentrert, ja rent ut demokratisk holdning.»

I 2017 kom boka Kanskje det hjelper, som samler alle diktsamlingene Haagensen ga ut i perioden 1998-2010, samt en hel del ekstrastoff. Boka er supplert med et forord av Johan Harstad og et langt intervju med forfatteren selv.