Når oppstår en fordring? (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202557577
Kategori: Juridiske fag og Fagbøker
Fag: Pengekrav og inndrivelse
Nivå: Akademisk
Omtale Når oppstår en fordring?

En fordrings stiftelsestidspunkt har stor praktisk betydning ved anvendelsen av flere ulike formuerettslige regler. I konkurs og gjeldsforhandling er fastleggingen av stiftelsestidspunktet av avgjørende betydning både for hvilke fordringer boet kan ta beslag i, og for hvilke fordringer som kan meldes som dividendefordringer. Adgangen til motregning i konkurs er også avhengig av om fordringene er oppstått før konkursåpningen, og spørsmålet om grensen mellom ny og eldre gjeld er avgjørende for adgangen til omstøtelse av sikkerhetsretter. Også utenfor konkurstilfellene vil det i mange sammenhenger være nødvendig å ta stilling til fordringens stiftelsestidspunkt. Når en selskapsdeltager trer ut av selskapet eller overfører sin andel, er han fortsatt ansvarlig for den gjeld som selskapet hadde pådratt seg før han trådte ut. Da blir det nødvendig å fastslå når gjelden oppsto.

Når oppstår en fordring? er en grundig analyse av grensen mellom eksisterende fordringer og fremtidige, ikke-eksisterende fordringer. Det er tidspunktet for fordringens stiftelse som er tema. Boken er et nyttig verktøy for advokater, domstolene og andre som arbeider med insolvensrett, panterett og alminnelig obligasjonsrett. Den er også av interesse for studenter og andre som ønsker å fordype seg i en grunnleggende formuerettslig problemstilling som har betydning i mange ulike sammenhenger. Boken tar også opp enkelte grunnleggende metodiske spørsmål.

Til toppen

Anmeldelser Når oppstår en fordring?

«Boka har sjølvstendige drøftingar som gjev ny innsikt, og vi har fått eit verdfullt tilskot til den nordiske formuerettslege litteraturen.»

Kåre Lilleholt, Tidsskrift for rettsvitenskap 5/2018

Til toppen

Om forfatter
Silje Karine Nordtveit er advokat i Haver Advokatfirma i Stavanger. Hun oppnådde i 2016 ph.d.-graden i rettsvitenskap. Avhandlingen ble skrevet mens hun var stipendiat ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen fra 2011 til 2016. Hun har tidligere jobbet som advokatfullmektig og dommerfullmektig.