Forfatter: , , , , , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202414238
Kategori: Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt , Journalistikk og mediefag og Fagbøker
Fag: IJ-forlaget, Journalistikk, Mediefag, Psykologi
Nivå: Akademisk
Omtale Når nyheter skaper engstelse

Når nyheter skaper engstelse handler om hvordan vi som innbyggere i Norge påvirkes av nyheter i norske medier om kriminalitet, krig, terror og katastrofer. I løpet av noen år har medielandskapet endret seg radikalt ved at sosiale medier og nettaviser har kommet til som viktige kanaler. Samtidig avspeiler nyhetsstrømmen hendelser som skaper engstelse og frykt i befolkningen her hjemme.

Forfatterne legger fram forskningsfunn som forklarer hvorfor slike nyheter gjør nordmenn engstelige. Forskningen viser at medienes krav til personifisering får følger for rapporteringen fra kriser og katastrofer. I andre tilfeller reduserer mangel på medieoppmerksomhet interessen for bistand. Dette medfører både etiske og moralske dilemmaer knyttet til journalisters profesjonsutøvelse.

Til toppen

Flere bøker av Steinar Larssen, Frank H. Aarebrot, Trond Idås, Gunilla Jarlbro, Bjarne Kristiansen, Nils Petter Mørk, Morten Rostrup og Einar Øverenget:

Om forfatter
Steinar Larssen er cand.polit., cand.philol. og master i spesialpedagogikk. Han er opprinnelig journalist med erfaring fra flere aviser samt NRK, og har gjennom flere år undervist i videregående skole i blant annet mediefag. Han er nå lektor ved Hamar katedralskole.
Frank Aarebrot var professor i sammenliknende politikk ved universitetet i Bergen fra 1977 og til sin død 9. september 2017.
Trond Idås er rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), med bakgrunn som journalist, vaktsjef og klubbleder i Aftenposten. Han har hovedansvar for NJs arbeid på arbeidsmiljøfeltet, med spesialansvar for kursing i ulykke- og krisejournalistikk, sikkerhet og stressreaksjoner. Idås er norsk kontaktperson for Dart Center for Journalism & Trauma og medlem av Den norske UNESCO-kommisjonen.
Gunilla Jarlbro er professor og medieforsker ved Universitetet i Lund
Bjarne Kristiansen er seniorrådgiver i TNS Gallup.
Nils Petter Mørk er kommunikasjonssjef i Norske Leger Uten Grenser.
Morten Rostrup, dr. med, var i 1996 med på å stifte den norske avdelingen av Médecins Sans Frontières, MSF (Leger Uten Grenser), og har vært internasjonal president i MSF i en årrekke.
Einar Øverenget er filosof med doktorgrad fra Boston College.