Mur (Innbundet)

Delt landskap i Israel og Palestina

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202242312
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Mur

Israels separasjonsmur på den okkuperte Vestbredden skal være et vern mot palestinske selvmordaksjoner. Murens trasé sikrer Israel kontroll over palestinsk jord, men stenger ute dem som bor der. Den flere hundre kilometer lange muren hindrer fri ferdsel i de palestinske områdene og tilgangen til skoler, sykehus, jordbruksland og vannkilder. Den begraver palestinernes drøm om en egen stat.

Muren aktualiserer og vekker til live gammel frykt: Israelerne er redde for terror og arabisk befolkningsvekst, palestinerne frykter en ny fordrivelse. Da Israel ble opprettet i 1948 måtte tre firedeler av befolkningen flykte. Over 400 landsbyer ble ødelagt og navnene slettet fra israelske kart. Muren er siste fase i omformingen av landskapet.

Forfatterne Nora Ingdal og Anne Hege Simonsen har reist langs muren, og skrevet en annerledes bok om Israel/Palestina-konflikten. Med innsikt og kunnskap møter de mennesker på begge sider. MUR er en bok som opplyser og engasjerer.

Anne Hege Simonsen er sosialantropolog, forsker og journalist. Hun har vært redaktør av avisen Ny tid og i 2004 ga hun ut Å se verden fra et annet sted, sammen med Elisabeth Eide.

Nora Ingdal er Midtøsten-kjenner. Hun har vært Norsk Folkehjelps stedlige representant i Palestina og redaktør for Verdensmagasinet X.

Les utdrag fra boken [pdf]

Til toppen

Flere bøker av Anne Hege Simonsen:

Anmeldelser av Mur
"Ei viktig side ved boka er at forfattarane flettar inn eit analytisk perspektiv: Vi ser ikkje berre lidinga, brutaliteten og såra i naturen, vi høyrer ikkje berre skrika og all propagandaen. Vi får òg innblikk i bakanforliggjande tilhøve og kva som kan vere meininga med eller logikken i dette galskapsprosjektet, og motstanden mot den."Nils Butenschøn, Dag og Tid
Dette er en aktuell og velskrevet bok om det delte landskapet de to forfatterne har besøkt."Tone Bratteli, Bistandsaktuelt
"Mur er en sober og ærlig bok, effektivt formidlet av to forfattere med dyp innsikt i Israels over femti år gamle koloniseringsprosjekt. ... Ingdal og Simonsen har antagelig skrevet den beste boken om 'separasjonsmuren' som finnes på noe språk."Morten Strøksnes, Aftenposten
"På drøye 200 sider er dette en bemerkelsesverdig fyldig bok om et stort og komplekst tema. Med kløktig og velskrevet journalistikk presenteres saker og enkeltskjebner leseren vil huske lenge. Boken har et vell av historisk og politisk faktastoff, med notehenvisninger verdig et vitenskapelig verk, og er innom alle konfliktens essensielle spørsmål"Bergens Tidende

Til toppen

Om forfatter
Anne Hege Simonsen (f. 1965) er førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun er ph.d. fra Universitetet i Bergen i 2015 med en avhandling om nyhetsfotografier fra 22. juli. Hun har bakgrunn som journalist, redaktør av ukeavisa Ny Tid (1998-2000), forsker og faglitterær forfatter.