Mot til å leve (Heftet)

Et møte med Paul Tillichs tanker og tro

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202414931
Kategori: Historie, religion og filosofi
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Omtale Mot til å leve

Paul J. Tillich (1886–1965) var en av de mest innflytelsesrike og omdiskuterte teologene i det 20. århundret. Hans refleksjoner over de menneskelige vilkår i den moderne sivilisasjonen, har dessuten gjort ham til en sentral tenker innenfor både filosofi og psykologi.

Tillichs tenkning ble på avgjørende vis formet av opplevelsene under første verdenskrig og senere i det nazistiske Tyskland, hvor han ble erklært som «fiende av staten». I ettertid har det vist seg at Tillichs tenkning har beholdt sin aktualitet både i teologiske og sekulære kretser, ikke minst fordi han søkte å bygge bro mellom teologi, filosofi og moderne vitenskap.

Mot til å leve vektlegger særlig de filosofiske aspektene i Tillichs arbeider, der han adresserer sin egen – og vår tids – største utfordring, nemlig uteblivelsen av en overordnet mening og hensikt med den menneskelige tilværelse.

Til toppen

Flere bøker av Bjørn Holgernes:

Anmeldelser av Mot til å leve

Forankringspunkt i modernitetens tidsalder

« ... foreliggende bok er på ingen måte banal. Ei heller er den overfladisk. Tvert imot er den skrevet i et eksistensielt og metafysisk alvor som er sjelden vare blant filosofer i dag. [...] Dette er en bok det tar tid å lese, og som krever sitt av sin leser. Fortjenesten er imidlertid en hjelp som på stillferdig og ettertenksomt vis gir næring av et annet og mer varig slag enn det selvhjelpindustrien har å tilby.»J.H. Solbakk, Tidsskrift for Den norske legeforening 2/2014

Til toppen

Om forfatter
Bjørn Holgernes (1947-2013) var professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.