Morkels alfabet (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202451837
Kategori: Bildebøker
Alder: 8 - 12
Omtale Morkels alfabet

I Stian Holes nye bok Morkels alfabet møter vi igjen Anna fra Annas himmel. Det er noen som legger ut lapper med ord på jordet. Hvem kan det være? undrer Anna. En kveld ser hun en skygge, en gutt. Kan det være ham? Neste dag står det "Morkel" på lappen. Morkel, som nesten aldri er på skolen.

Morkel har en hytte i skogen og Anna finner ham. De er mye sammen og begge er opptatt av ord og bokstaver. Alle har sitt eget alfabet, tenker Anna, det kan ta lang tid å tyde bokstavene. Morkel kan mye om fugler, men en dag er han borte, som en trekkfugl. Anna lengter og håper. Kanskje Morkel kommer tilbake til henne igjen til våren?

Morkels alfabet er en vakker historie om vennskap og om hva som er viktig i livet. Historien er både intens og langsom med mye stoff til ettertanke. Illustrasjonene er fulle av undring, natur og liv. En ny fantastisk bildebok fra en av våre største bildebokskapere.

KULTURDEPARTEMENTETS BILDEBOKPRIS 2015

NOMINERT TIL KRITIKERPRISEN FOR BESTE BARNE- OG UNGDOMSBOK 2015

Til toppen

Dette er nok et mesterverk fra Stian Holes kunstnerhule
Marianne Lystrup, Vårt Land

Flere bøker av Stian Hole:

Anmeldelser Morkels alfabet

Stian Hole digter og illustrerer om børn og venskab

"Der er en selvfølgelig lethed over fortællingen om Morkel og Anna, og det er en lethed, som i første omgang snyder læseren, for for hver læsning opdager man nye lag og detaljer i både tekst og billeder. Sproget er på én gang luftigt og lyrisk, ord og natur flyder over og ind i hinanden, og humoren er underfundigt underspillet. [...] I Morkels alfabet er Holes billeder sublimt mere enkle, rene og fokuserede, slørede baggrunde kontrasteres af hyperpræcise, nærmest surrealistiske forgrunde, og man skal bruge øjnene godt. Hvide skyer viser sig at være ansigtssilhuette, skiftene i synsvinkler er betydningsfulde, og alt har og giver mening [...] Det er altsammen sugende smukt og forførende. Og mere virkeligt end virkeligheden selv."

 
Kari Sønsthagen, Berlingske (Danmark)

Intenst vakker om språk, vennskap og hemmeligheter

"Stian Hole er en av forfatterne som når langt ut. Hans prisbelønnede bøker er oversatt til blant annet fransk, tysk, russisk, spansk, svensk og koreansk. Den siste, Morkels alfabet, er kanskje den vakreste. […] Morkels alfabet har mange lag. Boka handler om avstand, om å nærme seg hverandre og kanskje forstå. […] Bildene er eventyrlige i sin detaljrikdom, med et lys og en poetisk stillhet som betar. Fortellingen om hva som skjer i møte mellom to, er menneskelig og varm. […] Jeg har ikke lenger barn å lese for. Likevel fortsetter jeg å kjøpe bildebøker. Og det er nettopp underteksten og det som oppstår mellom bilder og tekst, som gjør dem så fascinerende, også for voksne. Morkels alfabet er full av hemmeligheter. Noen av dem avdekker man. Noen av dem forblir der inne, et sted i spennet mellom undrende ord og underfulle bilder."

 
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

Mesterlig Morkel

"Morkels alfabet er en vakker og sår historie om venner som finner hverandre gjennom ord og åpenhet, om de som våger å nærme seg det man føler at man bør frykte. Illustrasjonene er undrende, varme og lengtende. De er som et drømmelandskap. […] Stian Hole har vakt stor internasjonal oppsikt med bøkene sine. De er blitt utgitt i 17 land og har høstet mange prestisjetunge priser. Hans seneste bør gjøre det samme. Morkels alfabet er et mesterverk."

 
Anders Holstad Lilleng, Demokraten

Voksnes blikk og barns virkelighet

"Strålende bildebok fra Stian Hole om det fantastiske rommet mellom barneliv og voksenliv. [...] Holes sømløse collager, der utklipp fra foto og annen kunst og populæruttrykk er bearbeidet i Photoshop, når her nye høyder. Der teksten er sparsom, fyller detaljer i typografien til rause landskap ut handlingen. I tillegg settes det opp drømmelignende tablåer med pekere til annen kunst og litteratur. Som kakesmulene i eventyret om Hans og Grete, legger Hole ut sine visuelle rebuser – som utvider veien og opplevelsene våre når vi leter underveis. Samtidig evner forfatteren å la historien om en ensom gutt, om omsorgssvikt og et vennskap som tangerer voksen kjærlighet, piple frem i det visuelle landskapet."

 
Anne Schäffer, Bergens Tidende

Bokstaver i snø

"«Morkels alfabet» beveger seg ikke skoleflinkt fra A til Å. Gutten med det merkelige soppnavnet er hovedpersonen i historien, men det er gjennom Anna vi oppdager ham. Det er hun som ser ham. Vi kjenner henne igjen fra Holes forrige barnebok «Annas Himmel». Men det blir ikke nevnt med et eneste ord. I det hele tatt er historien vidunderlig fri for bakgrunnsfakta. Så kan leseren fritt fornemme det som skjer – her og nå – uten tanke på om det er klokt eller riktig. […] Illustratøren Hole fyller bildene med fantasi, realisme og eventyr. […] Dette er en langsom fortelling. Likevel savner jeg flere oppslag å dvele ved. Egentlig ber jeg vel rett og slett om mer."

 
Hilde Diesen, Drammens Tidende

"Nok et mesterverk fra Stian Holes kunstnerhule. Den viser at Holes poetiske og sanseåpne uttrykkskraft ikke bare kommer til syne i bildene, men også i teksten. Det stimulerer tanken. Han har gjort seg til en talsmann for de stille i landet, og han gjør det med en «innestemme» som høres godt."

Marianne Lystrup, Vårt Land, kritikernes favoritter 2015

"Årets vakreste bok. Lett tilgjengelig og spennende, og samtidig usedvanlig rik på mening og symbolikk."

Marie L. Kleve, Dagbladet, kritikernes favoritter 2015

"Stian Hole har skapt en helt egen genre med sine poetiske barneportretter der datamanipulasjon av faktiske fotografier er et grunnelement. På sitt beste (og det er det for det meste) blir det nydelig [...] En sakte-bok som åpner sansene."

Anne Cathrine Straume, NRK

"Så hører vi igen fra mirakelmageren Stian Hole. Hans Garman-trilogi er velkendt. Den smukke bog om Annas himmel kendes velsagtens også af mange, ligesom – i virkeligheden hans debut – Den gamle mand og hvalen, der første gang udkom på dansk i 2015. Nu skriver vi januar 2016 og her udkommer hans seneste værk Morkels alfabet. Er det hans bedste bog? Det er vanskeligt at vælge blandt så mange perler, men jeg tror det næsten. [...] Stian Hole ynder om noget, at ting tager tid, at der er plads for eftertankens dyb. Derfor er det et fællestræk for alle hans bøger, at de er ”langsomme” – og sprogligt bevidste og stramt poetiske. Men jeg mener næsten, at Hole her er sprogligt smukkere end tidligere set [...] Kære, kære lærer – læs denne smukke bog mange gange for dig selv, bliv ved, til du helt har indoptaget den, og læs den derefter for dine elever – og lad dem se billedopslagene samtidig. Brug fortællingen som samtalegrundlag. Drøft derefter natur, venskab, sprog, poesi og filosofi med dem. Der er nok at hente …"

Eiler Jensen, bokbotten.dk (Danmark)

"Morkels alfabet är en gripande, vacker, ömsom romantisk, ömsom surrealistisk berättelse. Ett spel mellan ljus och mörker, varmt och kallt, nära och långt borta. [...] Bilderna bär Holes signum: en sorts digitala collage. Ett klipp- och klistrande i datorn där bild läggs på bild på bild, och varje skarv suddas ut tills en ny bild framträder. [...] Stian Hole har på bara ett decennium – det här är hans sjätte bilderbok sedan debuten med Den gamle mannen och valen 2005 – etablerat sig som en av Nordens främsta bilderbokskonstnärer. Och precis som han låter Anna konstatera i nya boken, att varje människa har ett eget alfabet och att det kan ta lång tid att tyda bokstäverna, klarnar för varje bok hans eget alfabet – de unika bilderna, den konstnärliga relationen mellan bild och text och textens innerliga omsorg om sina barn."

Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten (Sverige)

"Stian Hole påstår inte, han funderar och lyssnar. Det tror han också läsaren om att förmå. Holes illustrationer är närmast fotografiska i sin filigranteknik. Minutiösa och dramatiskt vackra likt ett drömspel."

Pia Huss, Dagens Nyheter (Sverige)

"Morkels alfabet är något så ovanligt som en bilderbok skildrande en poetisk upplevelse av världen och tillvaron som skrift, och av psyket som ort där minnen, slump och känsloknutar idkar samkväm med ordens klang och bildar ett personligt urspråk. En föreställning som förvisso inte är ny, men som visat sig konstnärligt fruktbar för poeter som Gunnar Ekelöf. Också Holes fantastiska bildmontage låter sig läsas på detta vis, som en uppsättning tecken, upprepade, varierade och ställda bredvid varandra i en myriad kombinationer ända tills, föreställer man sig, upphovsmannens hjärta värmts: repstegen, barrskogsranden, skolatlasen, snön, flyttfåglarna, de rostiga och grova spikarna som drivits in i trädet där Morkel har sin koja."

Petter Lindgren, Aftonbladet (Sverige)

Poesi för alla åldrar

"Flera lager gör att bilderna blir till något helt nytt. Dessa hans digitala collage har ett alldeles speciellt tilltal. Fantasi och verklighet, realism och poesi på samma gång. [...] Stian Hole har i en intervju berättat att han som barn läste böcker för vuxna. Numera läser han barnböcker. Hans egna är poesi och ögonfägnad för alla åldrar."

Suzanne Frieberg, Sydsvenskan (Sverige)

Årets vakreste bok?

"Med «Morkels alfabet» har Stian Hole skapt nok et mesterstykke av ei bildebok. [...] Tolkningsrommet er stort i alle Stian Holes bøker, og «Morkels alfabet» er usedvanlig rik på detaljer, både når det gjelder språklige bilder og visuell symbolikk. [...] Dette er ikke ei bok bare for voksne litteraturanalytikere. Den bør leses langsomt, men er likevel lett tilgjengelig. Og den er mer spennende enn mange av Holes tidligere bøker. [...] Stian Hole tar barns følelser på alvor. Og stemningene som skapes, i samspillet mellom bildene og den knappe teksten, gjør «Morkels alfabet» til en uvanlig vakker bok."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Melankoliens mester

"En dypt fengslende billedfortelling. [...] Skjønnheten slår imot deg fra disse boksidene, som visuelle eksplosjoner. Hva er det med Stian Holes bokkunst som gjør den så sterk? Det er figurative bilder, realistiske i formen, med et slør av magi. Det er en intensitet i uttrykket som kommer av måten han bruker grafiske teknikker på, men enda mer av selve komposisjonen. Det er farger og lys i glitrende spill. Bildene hans har mesterens stempel, de er suverene virkeliggjøringer av ideer. Tidens fremste norske billedbokkunstner, med internasjonal rekkevidde, går enda et steg i sin kunstneriske utforskning i Morkels alfabet. Kanskje et tema er forholdet mellom det sakte og usagte, med en varsomhet i teksten som reflekterer bildenes dybde. Det fremstår som viktig å ikke flate ut meningsrikdommen ved ord som skaper grenser."

Mette Hofsødegård, Aftenposten

Så vakkert som det kan få blitt

"Knapt noen her til lands gjør like gjennomført vakre billedbøker for barn – og voksne – som Stian Hole. «Morkels alfabet» er årets bok, som er en av de mest strålende av dem alle [...] varsom og reflekterende, finstemt og lyttende til det usagte. Og igjen er det Holes særegne collageteknikk som bærer framstillingen. Foto og kunst-elementer er forent på en måte som skaper en drømmelignende stemning, men også med en ram realisme inniblant. Det er nok også en av Holes mørkere bøker. For i alt det sugende vakre, er det et alvor i bunnen som holder tak og motarbeider enhver tendens til idylliserende harmoni. Det betyr ikke at boka ikke egner seg for barn, for det gjør den, men den har elementer i seg som gir minst like mye til voksne lesere."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Boktips for sommerferien

"Beskrivelsen av Anna og Morkels vennskap er drømmende og poetisk. Suksessforfatteren Hole har fått mange priser for sitt forfatterskap for barn. Også denne boken har nydelige illustrasjoner og en tekst som kan forstås på mange måter. Med temaene vennskap, virkelighet og fantasi, natur og ord/alfabetet er det blitt en bok med mye innhold. Dette er absolutt ikke noen endimensjonal barnebok og en av få gode billedbøker for store barn. En innertier!"

Elin Solvang, Aftenposten

Varmende vennskap

"Stian Hole tar oss igjen inn i et drømmeland, der vi finner biter av virkelighet å fundere over. [...] Med sin helt egenartede teknikk har han en signatur som hever seg ut. [...] Helt nydelig er hennes [Annas] respektfulle tilnærmingsmåte, som også er leken og fantasifull. [...] Naturlig og enkelt spør hun Morkel en dag: Hva er du god til? «Ingenting» svarer Morkel. Og istedenfor å kvittere med et eller annet joda-svar, som ligger på den voksne leserens tungespiss, spør hun bare: «Hva mer?». Denne lille sekvensen i boka er helt gull. Den viser at Holes poetiske og sanseåpne uttrykkskraft ikke bare kommer til syne i bildene, men også i teksten. Det stimulerer tanken. [...] Det forsiktige vennskapet mellom disse to er nydelig framstilt. Det er ikke en historie om ei klok og flink jente som redder en skoletaper og får ham inn i folden igjen. De to fortsetter å være ulike, men likevel knyttet til hverandre i et tålmodig og sanselig vennskap. Holes spesielle grep om blandingen av foto, tegning og diverse digitale krumspring, gir oss bilder med pussige rykk, som i seg selv bidrar til å gi et litt uvirkelig inntrykk. Det fungerer aller best i drømmesituasjoner, i mørket med alle de små detaljene man kan lete etter og glede seg over når man oppdager. Samtidig er det alltid noe veldig konkret og nærværende i bildene, som for eksempel Annas høyst jordnære støvler tilforlatelig plassert ved senga der hun ligger og sover midt i fantasimylderet. [...] Dette er nok et mesterverk fra Stian Holes kunstnerhule."

Marianne Lystrup, Vårt Land

Fugler og alfabeter

"Stian Hole har høstet mange lovord for sine bildebøker. Det er vel fortjent. Han opererer virkelig i en egen klasse, og jeg kan ikke gjøre annet enn å slutte meg til heiagjengen. […] På sett og vis er han en mester i sin egen sjanger: Ved hjelp av en digital collageteknikk blir det nærmest fotorealistiske blandet med det fantastiske, mens den korthugde, poetiske teksten står presist avstemt til tablåene. Ikke et ord er overflødig, ikke et ord er feilplassert. […] alt er noe mer i Morkels alfabet. Boken er uhyre velkomponert, hvert eneste ord blir liksom mangfoldiggjort av en visuell klangbunn. Slik er det som om historien aldri uttømmes. Den får nye nyanser og betydningslag hver gang man leser den, og den fortjener å bli lest av barn og voksne verden over."

Eirik Høyer Leivestad, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Stian Hole (1969) er en norsk grafisk designer, illustratør og forfatter av barnebøker. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris.

For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award 2007 som den første norske forfatter noensinne. For Garmanns sommer fikk Stian Hole også Deutscher Jugendliteraturpreis 2010. Stian Hole er tildelt Brageprisen 2010 også for Garmanns hemmelighet.

Stian Hole har illustrert både bøker for voksne og barnebøker, bl.a. Sanne gleder med Lars Saabye Christensen og flere bøker med Synne Lea, hvor Nattevakt, en diktbok til barn, fikk Brageprisen i 2013.

Et samarbeid med danske Kim Fupz Aakeson resulterte i boken Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (2020).