Mitt liv, min frihet (Innbundet)

En selvbiografi

Forfatter:

Poul Henrik Poulsson (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Infidel
Oversatt av: Poulsson, Poul Henrik
ISBN/EAN: 9788202265205
Kategori: Biografier
Omtale Mitt liv, min frihet
"Jeg gikk på toget 24. juli 1992. Jeg tenker på det hvert år, og betrakter denne datoen som min egentlige fødselsdag - dagen jeg ble født som person og selv begynte å ta beslutningene om mitt eget liv. Jeg flyktet ikke fra islam eller til demokratiet. På den tiden hadde jeg ikke så høytflygende ideer. Jeg var bare en ung pike som ønsket å være seg selv. Derfor tok jeg spranget ut i det ukjente."

Ayaan Hirsi Alis selvbiografi tegner et nyansert og ærlig bilde av en muslimsk kvinnes liv og forandring i møtet med Vesten. Hun skildrer oppveksten i Somalia der jenter og gutter ble forskjellsbehandlet, og alle beslutninger ble tatt i henhold til familien og klanens ære, og etter Koranens påbud. Som ung ble hun selv revet med av den islamske vekkelsen, men drømte seg samtidig vekk i bøker der kvinnene var selvstendige og handlekraftige individer. Hennes opprørske tanker og kritiske holdning ble videreutviklet i kontakten med europeisk historie, politikk og filosofi. Hennes liv endret seg dramatisk da hun ble valgt inn i det nederlandske parlamentet og begynte å kritisere islams kvinneundertrykking. Etter drapet på filmskaperen Theo van Gogh i 2004 har hun levd med dødstrusler, og beskyttes nå av livvakter døgnet rundt.

Ayaan Hirsi Ali reagerer på at kvinner undertrykkes, mishandles og drepes i islams navn. Muslimer må stille spørsmål ved sin underkastelse for profeten Muhammads påbud, først da kan de leve i fred og frihet, mener hun.

Til toppen

Om forfatter

Ayaan Hirsi Ali er født i Mogadishu i Somalia i 1969. Seks år gammel flyktet hun med familien sin til Saudi-Arabia, der hennes far fikk politisk asyl. 22 år gammel ble hun tvunget inn i et arrangert ekteskap, men flyktet fra dette og kom til Nederland. Etter at hun fikk sin oppholdstillatelse, arbeidet hun blant annet som tolk samtidig som hun studerte statsvitenskap på universitetet. I 2002 ble hun valgt inn i det nederlandske parlamentet og har siden blitt kjent som en av de skarpeste profilene i nederlandsk politikk.

Etter drapet på filmskaperen Theo van Gogh i 2004 - som hun lagde filmen Submission med - har hun levd under konstant beskyttelse. Etter en kontrovers med integrasjonsministeren, som våren 2006 gjorde et mislykket forsøk på å frata Ayaan hennes nederlandske statsborgerskap, er hun nå bosatt i USA hvor hun arbeider for en tenketank.

Ali har skrevet flere bøker som er oversatt til en rekke språk, blant annet norsk:

Krev din rett! (2006), Mitt liv, min frihet (2007) og Nomade (2010).