Mira mister matlysten (Innbundet)

Forfatter:

Egil Nyhus (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 40
Illustratør: Nyhus, Egil
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202340827
Kategori: Bildebøker
Alder: 3 - 7
Omtale Mira mister matlysten

Mira Gru er et lite monster. Hun bor i byen Bø sammen med Mamma Gru og Pappa Gru og hun har en katt som heter Rasputin. En dag mister Mira matlysten og går ut for å lete etter den. Hyggelig nytt bekjentskap med et kult lite monster.

Til toppen

Anmeldelser Mira mister matlysten

""Mira mister matlysten" er en fantasifull fortelling for de yngste. Bringsværd låner respektfullt fra de store i skrekk/fantasysjangeren [...] Gode tegninger og passe mengde tekst for barn i førskolealder."

Elin Solvang, Mamma

Monster uten matlyst

"Mira Gru er verdens søteste monster, i verdens særeste nabolag. [...] Denne gangen samarbeider han [Tor Åge Bringsværd] med illustratør Egil Nyhus, som har gitt Mira og de andre monstrene i Bø et lett surrealistisk og sjarmerende uttrykk. I bybildene er flere artige detaljer, som hjernefrukten på pappa Grus tenketre, og trollet som sover under brua med tommeltotten i munnen."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Monster uten matlyst

"Egil Nyhus har tegnet mange spennende monstre som de fleste barn kan finne morsomme detaljer ved. Her er det fantasi, skrekk, humor og litt alvor. En typisk barnebok som har litt å si for både liten og stor. Derfor kan denne historien absolutt anbefales for de yngste barna."

Tone Langseth Luth , Oppland Arbeiderblad

Matlyst på ville veier

"En bok som ikke er for skummel, men klarer å holde interessen til barna gjennom historien med artige illustrasjoner, og - ikke minst - språket og vriene på spøkelsenes navn. Familien Frankengress og bakermester Voldermortsen i byen Bø fremkaller barnefnis!"

 
Hege Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

Grufulle referanser

"Fra Rasputin til Lucifer, fra Hamlet til Harry Potter. Både virkelige og uvirkelige monstre danner et nytt (men helt ufarlig) univers. Morsomt og herlig absurd [...] I byen Bø opptrer kjente elementer, og berømte monstre, i en ny og uventet sammenheng. Vi møter både Rasputin, fugleskremselet Grusifer, tante Draculina, familien Frankengress, Den store, stygge Ulven, bakermester Voldemortsen, gamle Bela og onkel Hamalett. På fiffig vis forklarer illustrasjonene til Egil Nyhus de ulike figurenes innhold, og denne arbeidsdelingen mellom tekst og bilde fungerer utmerket. Illustrasjonene utvider fortellingen, og manifesterer dessuten monstre som teksten ikke sier noe om. [...] Oppslagene er spekket med referanser og sprudler av overskudd. Her kan man virkelig meske seg i karikerte fabeldyr og fantasifulle skapninger. I tillegg finner vi busser, mobiltelefoner, sportsbutikker og barnevogner. Den lille leseren kjenner ingrediensene, men når de opptrer sammen, på nye, uforutsigbare måter, blir det hele herlig absurd. [...] Kan hende ligger det i Mira mister matlysten en kommentar til dagens foreldre, som stresser med (kresne) barn som ikke vil spise? Kanskje er det ikke nødvendig å tilby barnet alskens nye matvarer, slik som alle Miras hjelpere tilbyr henne noe å spise. Er du ikke sulten, sier du? Nei, men så les boka, bruk fantasien, så kommer den av seg selv."

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Tor Åge Bringsværd (f.1939 i Skien) har fått mange priser både som forfatter og dramatiker, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. Serien om Gobi ble dessuten nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han er oversatt til over 20 språk og teaterstykkene hans er oppført i mange land. Han er bosatt i Hølen – den lille, hemmelige landsbyen litt nord for Moss.

Bringsværd skriver for alle aldre, like gjerne for barn som for voksne, og er dessuten en strålende essayist. «Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare», skrev Tor Åge Bringsværd en gang i medlemsbladet for Bokklubbens Barn. Og han fortsatte:

"Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et intelligent publikum som ikke nødvendigvis må ha alt inn med teskjeer, men som er lekent og fantasirikt nok til å henge med i svingene selv om bordet skulle løfte seg og fly ut gjennom vinduet. Barn er kloke nok til å akseptere at det finnes situasjoner der også dyr og blomster kan snakke, og forståelsesfulle nok til å innrømme også fisk og skalldyr et privatliv. Jeg skriver for barn fordi barn ikke ustanselig roper på en bruksanvisning. Det hender også at jeg skriver for et mer voksent publikum. Men det opplever jeg mest som et slit.

For meg er det et spørsmål om å holde meg språklig våken. Og da vet jeg ingen bedre måte enn å holde kontakten med barn. Barn bruker nemlig ofte språket på en slik måte at det er som om vi hører ordene for første gang. Hvis vi tar oss tid til å lytte. Setninger – så duggfriske og uberørte av klisjéer – at det rent støkker i en.

Det er mitt håp at hvis jeg holder kontakten med barna rundt meg, så kan jeg kanskje også holde kontakten med barnet i meg – det barn jeg en gang var, og som ennå finnes der inne, bak dobbelthaker og skjegg. Derfor ikke bare skriver jeg barnebøker. Jeg leser dem også! Helst billedbøker".