Minnene ser oss (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202333508
Omtale Minnene ser oss

Hva betyr minner for hvem vi blir og hva vi tenker? Dette er ei bok om erindringens forunderlige kraft og rikdom.

Inge Eidsvåg har hentet stoff fra psykologi, filosofi, skjønnlitteratur og historie. Han har dessuten brukt egne erindringer fra oppveksten i et fisker- og småbrukermiljø på 1950-tallet, et miljø som i dag fortoner seg som en verden av i går.

Eidsvåg skriver blant annet om hvordan menneskene bevarte sin historie før skriftspråket ble oppfunnet, om hva som skjer med oss når hukommelsen forsvinner, om minnenes upålitelighet, om tiden og hvordan vi har forsøkt å måle og kontrollere den.

Å lese denne boken gir både en større forståelse av erindringens betydning – og kanskje lyst og mot til å skrive ned egne minner.

Til toppen

Flere bøker av Inge Eidsvåg:

Anmeldelser av Minnene ser oss

Tankevekkende om minnemakt

Og så så mye man lærer mens man leser! Uten at det går på bekostning av hans gode penn og strålende fortellerevne, øser Eidsvåg av sin kjennskap til litteratur og historie så man føler seg fire hakk klokere etter hvert eneste kapittel. En tankevekkende leseropplevelse som sitter. I minnet.Camilla Berg Hansen, Gudbrandsdølen Dagningen
Det er nettopp dette som gjør boka så sterk: balansegangen mellom personlige minner og det faglige. ... Vi skaper minnene og minnene oss. For meg står det som en ramme om boka og etterlater meg i en lyst til å fordype meg enda mer i hva minner er, og til å granske egne minner nærmere.Åsta Rosenberg Tinjar, Utdanning

Inge Eidsvåg - en sann NNL-venn

"Tar du deg tid til å lese denne boken, vil du sitte igjen med en masse kunnskap om hva hukommelse og erindringer er, om livsfilosofi og du vil få bekreftet at du nå både er en annen og den samme som du var de første leveår. Du vil også sitte igjen med en klump i halsen og kanskje en tåre i øyet."Nett Nå, Nordnorsk Lederskapsutvikling

Til toppen

Om forfatter
Inge Eidsvåg er født i 1947 på Hitra i Sør-Trøndelag. Han er cand.philol med historie hovedfag og har vært lærer i grunnskolen, ved Ringve gymnas og ved Nansenskolen på Lillehammer. Der var han også rektor i perioden 1986–98. Fra 1999 har han vært lektor ved samme institusjon.

Inge Eidsvåg er en flittig bidragsyter til bøker, tidsskrifter, aviser og NRK. Han er fast spaltist i lokalavisene Hitra/Frøya og Gudbrandsdølen/Dagningen og fra august 2008 i DNTs medlemsblad Fjell og Vidde.
Han har redigert seks essaysamlinger og skrevet bøkene Henders gjerning (1993), I livets labyrint (1996), Læreren. Betraktninger om kjærlighetens gjerninger (2000), Når livet kaster skygger. Refleksjoner om mening, omsorg og trøst (2002), Forunderlige øyeblikk (2003), Menneske først! (2004),Den gode lærer i liv og diktning (2005), Stille stemmer – indre bilder. Om lesningens velsignelser, farer og fryd (2007), Tanker ved treklaveret (2008), Minnene ser oss (2010), Men livet lever (2013) og Underveis (2015).

I 1992 fikk Inge Eidsvåg "Brobyggerprisen" for sitt arbeid med å skape forståelse mellom mennesker med ulike religioner og livssyn, og i 1997 ble han tildelt "Kulturprisen for Gudbrandsdalen". I 2005 fikk han "Forsoningsprisen" for sitt dialogarbeid for demokrati, menneskerettigheter og fredelig konfliktløsning på Balkan.