Mesteren fra Petersburg (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 1995
Antall sider: 239
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Master of Petersburg
ISBN/EAN: 9788202147099
Omtale Mesteren fra Petersburg
En roman fra Sør-Afrika Året er 1869. En eldre mann kommer til St. Petersburg på falsk pass fra eksil i Dresden. Hans sønn, eller stesønn, er forsvunnet under mistenkelige omstendigheter. Drept, skal det vise seg. Faren, den store dikteren Dostojevskij, jakter på Pavels steder og omgangskrets. Han finner guttens hybel og tiltrekkes av den ensomme hybelvertinnen. Han roter i eiendelene til sønnen og forstår at tsarens politi allerede har fjernet de viktigste papirene. Sønnen var tydeligvis med i nihilistiske og anarkistiske grupper, og hadde hørt til den notoriske Netsjaevs krets. Var Netsjaev drapsmannen? Flere temaer strømmer gjennom boken og gir den en tone av melankoli, forvirring og sorg: det kompliserte forholdet mellom far og sønn, sorgen over et tapt barn, erotisk hemmelighetskremmeri, forbrytelse og skyld, idealisme og svik.

Til toppen

Flere bøker av J.M. Coetzee:

Om forfatter

J.M. Coetzee er født i Sør-Afrika i 1940. Han har i unge år bodd og studert i både England og USA. Siden 2002 har han vært bosatt i Australia, og har også australsk statsborgerskap. Coetzee har blitt tildelt flere høythengende priser, blant annet Booker-prisen (to ganger) og Nobelprisen i litteratur som han mottok i 2003.

En av Coetzees mest kjente romaner er Vanære (Disgrace), som også er filmatisert med John Malkovich i hovedrollen. Trilogien Barndom, Ungdom og Sommer, står også sentralt i forfatterskapet. I 2014 kom romanen Jesu barndom.

I 2013 var Coetzee for første gang i Norge, der han deltok på Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene på Lillehammer, der han blant annet langleste fra Jesu barndom.