Menneskets del (Innbundet)

Forfatter:

Tor Tveite (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ihmisen osa
Oversatt av: Tveite, Tor
ISBN/EAN: 9788202350802
Kategori: Romaner
Omtale Menneskets del

Salme Malmikunnas, en pensjonert garnbutikkeier, får muligheten til å selge sin livshistorie for en stor sum penger. Hun forteller om fremgangsrike barn og sitt lykkelige ekteskap. Men det som begynner som en trivelig fortelling om et levd liv, går over i noe annet. Noe mørkere.

Sønnen Pekka, "administrerende direktør", ser seg nødt til å gjøre de underligste ting for å tjene penger eller skaffe mat. Minstejenta Maja har giftet seg med en afrikansk, arbeidsledig bussjåfør. Og eldste datteren, Helena, bærer på en stor sorg hun ikke får seg til å dele med noen. Hvorfor velger Salme å lukke øynene for sin families problemer? Og hva har hun tenkt å bruke pengene til?

Menneskets del er en rik roman. Den er klok, direkte, gripende og avvæpnende, med en dyptloddende humor. Uten smilet er det umulig å fortelle denne historien. Uten gråten likeså.

Til toppen

Anmeldelser Menneskets del

Bittersøtt

 
Tommy Leonhardsen, Trønder-Avisa
"Teksten byr på kostelig burleske opptrinn og en vrimmel av hotakainske spissformuleringer som rammer som piler, utmerket formidlet av oversetter Tor Tveite. "
 
Knut Faldbakken, VG
"Det er deilig å lese bøker som reiser flere spørsmål enn de besvarer. Dette er en slik bok."Anita Korsgaard, Vårt Land
"Kor som er har Kari Hotakainen med Menneskets del levert ei god bok og ein sterk rapport om Finland etter festen. Slik er det, rett og slett."Odd W. Surén, Dag og Tid

Finsk, tragisk og komisk

"Dermed har leseren heller ikke så mye annet gjøre enn å le, både titt og ofte av en bok som er både klok og tung, komisk og dypt rørende om et sted i verden jeg mistenker Kari Hotakainen for å elske inderlig."Lei Ekle, NRK

Til toppen

Om forfatter
Kari Hotakainen er født i 1959. Han er en av Finlands fremste forfattere i sin generasjon. Han har gitt ut fem diktsamlinger og På hjemmefronten (2004) er hans sjette roman. Med denne ble forfatteren for første gang å lese på norsk. Isakskatedralen (2006) er hans sjuende roman. Hotakainen mottok i 2002 Finlandiaprisen for På hjemmefronten. I 2004 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris.