Mennesket har korsets form (Innbundet)

Sakpoesi

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 80
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202319045
Kategori: Lyrikk
Omtale Mennesket har korsets form

I sin nye diktsamling undersøker Freddy Fjellheim troserfaringen i møte med naturvitenskapelige forklaringer. Troens mysterium er like virkelig som evolusjonsteorien, og diktene tar for seg menneskelivets utvikling for å fremheve hva som står på spill under økokrisen.

”Miljøforbrytere utrydder mennesket med dødelig profitt”, heter det i et dikt. Mennesket har korsets form er en sakpoetisk behandling av troens innvirkning på livets mange faser.

Til toppen

Flere bøker av Freddy O. Fjellheim:

Anmeldelser Mennesket har korsets form

Mellom Gud og Ida

"Freddy Fjellheim har en forunderlig sterk evne til å la ulike bilder vokse organisk og sømløst i hverandre til en sterk og bevegende helhet.(...) Mennesket har korsets form er en tekstsamling som ser det store i det lille, og omvendt, som en linje i et av diktene også sier, som gir gjenklang i ryggmargen, og anbefales både for troende og tvilende."

Marie G. Aubert, Aftenposten

Dikter som går rakt ner ihelvetesdjupen av existensen

"Rent språkligt är det här alltså inte svåra dikter. Det är ett rakt, enkelt, avskalat språk, och formmässigt ligger det nära Tomas Tranströmers avskalade "Sorgegondolen". Jag tycker att det är dikter som går rakt ner i helvetesdjupen av existensen, och just därför också förmår att ge tröst och lindring."

Inger Alestig, Dagen, (Sverige)

Poesi for en ny tid

"Kristus-diktene er derfor ikke bare meditasjon, men kan like mye sees som handlingselementer. Lyrikk bidrar til å gi oss andre forestillinger, til å analysere og kritisere. Gjennom det kan verden forandres. Det er bare å gratulere Fjellheim med sjangeren sakpoesi".

Henning Howlid Wærp, Klassekampen

Mellom Gud og Darwin

"Det er eit stort språkleg spenn i denne diktsamlinga frå aforismar til bibelske allusjonar, paradoks og politiske notat, frå refleksjonar og meditasjonar til små bønner, frå høgstemt bibelspråk til folkeleg lågstil...Forfattarskapen er under eitt prega av analyse, refleksjon og samfunnsengasjement, og han har gjennom snart tretti år skrive seg fram til ein posisjon i norsk samtidslitteratur der han ikkje liknar på nokon og ingen liknar på han. Sånn sett kan han stillast på linje med Erling Kittelsen, også ein som driv med sitt utan å skjegle til lesarar eller til litterære straumdrag i tida. Dei driv med sitt, og det har dei all ære av. "

Oddmund Hagen, Dag og Tid

Mennesket og krossen

"Den litterære kvaliteten er udiskutabel."

Johannes Kleppa, DagenMagazinet

Korset og kroppen

"Men igjen viser Fjellheim seg som en språklig mester...Her pustes, danses, kneles, bøyes og strekkes det - hele tiden med troen som fokuspunkt."

Kjell Jørgen Holbye, Fredriksstad Blad

Oppover og utover

"Tekstene vrimler av bibelsk intertekstualitet. Mange av dem er så korte og konsise at de er like mye aforismer som dikt. Den som trenger et kort og tankevekkende sitat å krydre samtalen med, kan finne mange slike i denne spennende og på sitt vis oppbyggelige diktsamlingen."

Nils-Petter Enstad, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter

Freddy Fjellheim er født i Fredrikstad i 1957. Han debuterte som forfatter med 1. Olsens Bok (1983) som ble utgitt psevdonymt. Hele Fjellheims forfatterskap er preget av en stadig utprøvning av litterære uttrykksformer. Poesi, prosa og sakprosa veksler om tyngdepunktene, og sjangere integreres i forløp som har leserens våkenhet som siktemål. Slik kan man i Fjellheims bøker lese om temaer som vanligvis ikke behandles innenfor ett og samme verk.

Forfatteren er en aktiv deltager i offentligheten gjennom essays og artikler til aviser og tidsskrifter. Han arbeider også som kritiker av litteratur.

Freddy Fjellheim har gjennom mange år undersøkt og kritisert det nyrike Norge ut i fra en økologisk tenkning.