Medusas flåte (Heftet)

Serie: Stjerne 

Forfatter:

Ute Neumann (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Das Floss der Meduza
Oversatt av: Neumann, Ute
Serie: Stjerne
ISBN/EAN: 9788202647070
Omtale Medusas flåte

Når brødet tar slutt, finnes heller ingen lov.

18. juli 1816, klokka 11 om formiddagen: Et stykke utenfor Afrikas vestkyst får kapteinen på briggen Argus øye på en flåte. Da flåten kommer nærmere, fryser blodet i årene hans til is: Om bord befinner det seg 15 utmagrede skikkelser, med hule øyne, forbrent hud og hår stivt av salt. Det er de siste overlevende av 147 mennesker som to uker tidligere ble overlatt til seg selv da fregatten Medusa forliste.

Denne historiske hendelsen – et av verdenshistoriens mest kjente forlis – danner bakgrunn for Franzobels epokegjørende roman, som sikter mot kjernen av det menneskelige: Hva betyr moral og sivilisasjon når det står om overlevelse i en ekstrem situasjon? Og hvor høy er prisen på overlevelse?

Til toppen

Andre utgaver

Medusas flåte
Bokmål Innbundet 2019
Medusas flåte
Bokmål Ebok 2019
Medusas flåte
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Anmeldelser Medusas flåte

Splitte mine bramseil for en roman!

"Den beste sjøromanen på år og dag er skrevet av en landkrabbe fra Østerrike."

"Språklig syder denne boken av oppfinnsomhet, nyord, ravgale folk og sprelske formuleringer. Det er burlesk, grotesk og humoristisk, samtidig dypt urovekkende, med så mange uforglemmelige karakterer at det er lett å miste tellingen."

"(...) rett og slett rystende lesning (...)"

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Mørkets hjerte

"Medusas flåte er en mesterlig gjennomført allegori over menneskets natur, en moderne klassiker som ikke står tilbake for kanoniserte forgjengere. Boken er en påminnelse om det tynne skillet mellom sivilisasjon og barbari, et vrengebilde og en perversjon av demokratiet og verdiene vi flagger. Når alt koker ned til et spørsmål om overlevelse, pulveriseres våre idealer raskt, og vi ender opp med å drepe og fortære de svakeste blant oss, som vi under andre omstendigheter ville ha beskyttet."

 
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Vilter og slagferdig skipsroman

"I boken møter vi en velopplagt fortellerstemme av den allvitende sorten, som kan berette hvilke tanker og planer alle har i det brokete persongalleriet på fregatten Medusa. Den til tider elleville fortellingen handler også om makt, politikk, og samfunn, og ikke minst om at menneskelig dårskap har en tendens til å trumfe sunn fornuft i nødens stund."

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Boka er heftig lesing. (... )
Her er voldsomme klasseforskjeller og en brutalitet vi knapt kan forestille oss (...)
Den prisbelønte boka forteller en vanvittig historie (...)»

 
Valerie Kubens, Færdrelandsvennen

Fabelaktig

"Medusas flåte er en fremragende roman fordi den harselerer med både høy og lav, offisersmakt og sjøfolk. Ikke minst på detaljplanet er den imponerende, i persontegningene, i skildringen av livet om bord i seilskuta. At synsvinkelen uanstrengt skifter mellom hovedpersonene og den allvitende fortelleren, gir framstillingen ytterligere spenstighet. (...) Medusas flåte er en av de mest utfordrende og givende samtidsromanene man kan gi seg i kast med."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Medusas flåte er ein underhaldande roman om mennesket i ekstreme situasjonar."

Odd W. Surén, Dag og Tid

Medusas flåte, med sine plastiske beskrivelser av alt fra fysiske avstraffelser av mannskapet om bord på Medusa til kannibalismen på flåten, er ikke bare ulidelig spennende og en pageturner av de store, men en grandios allegori over menneskets natur: I kampen om å overleve, reduseres våre idealer om humanitet, sivilisasjon og menneskeverd raskt.

Elin Nesje Vestli, Professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap, Høgskolen i Østfold

«Franzobel har greid det umulige med denne romanen … Et rystende mesterverk.»

Der Tagesspiegel

«50 timer på en flyktningbåt, og vi blir alle til monstre. Med Medusas flåte har Franzobel skrevet en enormt ondskapsfull, komisk, tarantinoaktig, historisk splatterkomedie.»

Der Spiegel

«En like rystende som fascinerende fortelling basert på erfaring om grensene for den menneskelige sivilisasjon. Dette er skriften på veggen. I dag som for to hundre år siden.»

WDR

Til toppen

Om forfatter

Franzobel (eg. Franz Stefan Griebl, f. 1967) debuterte i 1992, og fikk et gjennombrudd da han i 1995 vant Ingeborg Bachmann-prisen for fortellingen «Die Krautflut» («Kålelva»). Han har skrevet romaner, fortellinger, skuespill, dikt, essay og barnebøker – til sammen nærmere 50 verker – der kjennetegnene er stilistisk anarki, språklig lek, humor og satire. Franzobel er også virksom som maler og illustratør.

Medusas flåte var nominert til Den tyske bokprisen i 2017, og vant Bayerischer Buchpreis.

Bøker i serien