Medusas flåte (Innbundet)

Forfatter:

Ute Neumann (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Das Floss der Meduza
Oversatt av: Neumann, Ute
ISBN/EAN: 9788202584924
Kategori: Romaner
Omtale Medusas flåte

Når brødet tar slutt, finnes heller ingen lov.

18. juli 1816, klokka 11 om formiddagen: Et stykke utenfor Afrikas vestkyst får kapteinen på briggen Argus øye på en flåte. Da flåten kommer nærmere, fryser blodet i årene hans til is: Om bord befinner det seg 15 utmagrede skikkelser, med hule øyne, forbrent hud og hår stivt av salt. Det er de siste overlevende av 147 mennesker som to uker tidligere ble overlatt til seg selv da fregatten Medusa forliste.

Denne historiske hendelsen – et av verdenshistoriens mest kjente forlis – danner bakgrunn for Franzobels epokegjørende roman, som sikter mot kjernen av det menneskelige: Hva betyr moral og sivilisasjon når det står om overlevelse i en ekstrem situasjon? Og hvor høy er prisen på overlevelse?

Til toppen

...en mesterlig gjennomført allegori over menneskets natur,
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Medusas flåte
Bokmål Ebok 2019
Medusas flåte
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Medusas flåte
Bokmål Heftet 2020
Anmeldelser Medusas flåte

Splitte mine bramseil for en roman! 24.06.2019

"Den beste sjøromanen på år og dag er skrevet av en landkrabbe fra Østerrike."

"Språklig syder denne boken av oppfinnsomhet, nyord, ravgale folk og sprelske formuleringer. Det er burlesk, grotesk og humoristisk, samtidig dypt urovekkende, med så mange uforglemmelige karakterer at det er lett å miste tellingen."

"(...) rett og slett rystende lesning (...)"

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Mørkets hjerte

"Medusas flåte er en mesterlig gjennomført allegori over menneskets natur, en moderne klassiker som ikke står tilbake for kanoniserte forgjengere. Boken er en påminnelse om det tynne skillet mellom sivilisasjon og barbari, et vrengebilde og en perversjon av demokratiet og verdiene vi flagger. Når alt koker ned til et spørsmål om overlevelse, pulveriseres våre idealer raskt, og vi ender opp med å drepe og fortære de svakeste blant oss, som vi under andre omstendigheter ville ha beskyttet."

 
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Mennesket og makta 01.02.2019

"(...) ein fabelaktig roman om hendinga.­ ­Medusas flåte er både medrivande og lærerik. Dette er ein historisk roman som gir innsikt i våre eiga samtid."

"Medusas flåte er ein rik, vellaga og spennande roman."

"Dette er ein lesefest og sam­tidig ei nødvendig bok."

Rolv Nøtvik Jakobsen, Vårt Land

I Medusas flåte er alle barbarer 21.02.2019

"(...) en sjømannsroman av de sjeldne."

"Franzobel er en fantastisk språkbegavelse, med øye for latterlige lakoniske detaljer i blodspruten."

"(...) en tidløs og kølsvart harselas over det ville, dumme, forfengelige og krenkbare menneskedyret."

Bård Larsen, Civita

"Medusas flåte" - sterk bok om verkeleg hending 09.08.2019

"Det er svært spennande å lese om krevjande menneskelege mellomspel, gode natur- og miljøskildringar, kosthald og korleis ei krise påverkar eit lite samfunn."

"Språkleg svært god, Franzobel greier å flette inn både humor og vondskap i historia. Ei sterk historie for sterke lesarar!"

HO, Møre-Nytt

Vilter og slagferdig skipsroman 08.02.2019

"I boken møter vi en velopplagt fortellerstemme av den allvitende sorten, som kan berette hvilke tanker og planer alle har i det brokete persongalleriet på fregatten Medusa. Den til tider elleville fortellingen handler også om makt, politikk, og samfunn, og ikke minst om at menneskelig dårskap har en tendens til å trumfe sunn fornuft i nødens stund."

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Hva gjør vi for å overleve

«Boka er heftig lesing. (... )
Her er voldsomme klasseforskjeller og en brutalitet vi knapt kan forestille oss (...)
Den prisbelønte boka forteller en vanvittig historie (...)»

 
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Fabelaktig 26.01.2019

"Medusas flåte er en fremragende roman fordi den harselerer med både høy og lav, offisersmakt og sjøfolk. Ikke minst på detaljplanet er den imponerende, i persontegningene, i skildringen av livet om bord i seilskuta. At synsvinkelen uanstrengt skifter mellom hovedpersonene og den allvitende fortelleren, gir framstillingen ytterligere spenstighet. (...) Medusas flåte er en av de mest utfordrende og givende samtidsromanene man kan gi seg i kast med."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Medusas flåte er ein underhaldande roman om mennesket i ekstreme situasjonar."

Odd W. Surén, Dag og Tid

Medusas flåte, med sine plastiske beskrivelser av alt fra fysiske avstraffelser av mannskapet om bord på Medusa til kannibalismen på flåten, er ikke bare ulidelig spennende og en pageturner av de store, men en grandios allegori over menneskets natur: I kampen om å overleve, reduseres våre idealer om humanitet, sivilisasjon og menneskeverd raskt.

Elin Nesje Vestli, Professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap, Høgskolen i Østfold

Til toppen

Om forfatter

Franzobel (eg. Franz Stefan Griebl, f. 1967) debuterte i 1992, og fikk et gjennombrudd da han i 1995 vant Ingeborg Bachmann-prisen for fortellingen «Die Krautflut» («Kålelva»). Han har skrevet romaner, fortellinger, skuespill, dikt, essay og barnebøker – til sammen nærmere 50 verker – der kjennetegnene er stilistisk anarki, språklig lek, humor og satire. Franzobel er også virksom som maler og illustratør.

Medusas flåte var nominert til Den tyske bokprisen i 2017, og vant Bayerischer Buchpreis.