Meditasjonar over Georges de la Tour (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 1990
Antall sider: 64
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202128609
Omtale Meditasjonar over Georges de la Tour

I den nye diktsamlinga si tar Paal-Helge Haugen utgangspunkt i verket til den franske 1600-tallsmålaren Georges de La Tour, slik vi i dag kjenner det. La Tour var bortgløymt og ukjend i nesten 300 år, og først i tida etter andre verdenskrig har kunsthistorikarer og publikum forstått styrken og originaliteten i La Tours målarstykke.

Paal-Helge Haugens dikt vil ikkje tolke eller beskrive La Tours verk - dei er variasjonar over eit felles tematisk grunnlag; dei er, for å nytte forfattarens formulering i etterordet, "meditasjonar over verket hans, den lada stilla, sorga og jubelen i ekteskapet mellom lys og mørker". I desse dikta blir fortid, nåtid og framtid knytta saman i eit språk som er meir musikalsk, men også meir nake og kompromisslaust enn i nokon andre av Haugens bøker.

Til toppen

Om forfatter

Paal-Helge Haugen er født i Valle, Setesdal i 1945. Paal-Helge Haugen debuterte med diktsamlingen Blad frå ein austleg hage (1968) da han studerte medisin i Oslo. Etter legeutdannelsen dro han et år til USA, hvor han studerte film og teater. I 1972 kom han hjem til en karriere som skulle fylles med en rekke diktsamlinger, en roman, samarbeid med billedkunstnere og komponister, barnebøker og dramatikk. Haugens bøker er oversatt til rundt 20 språk.

Haugen var medlem av redaksjonen i det toneangivende tidsskriftet PROFIL 1965–67 og underviste i film- og skjønnlitterær skriving 1973–78. Han er tidligere formann i Den norske Forfatterforenings litterære råd og nestformann i Norske Dramatikeres Forbund. Han ble dessuten valgt til den norske representanten ved kulturmønstringa "Scandinavia Today" i USA 1982.

Haugen har samarbeidet med en rekke billedkunstnere (Kjell Nupen, Grete Nash, Olav Chr. Jensen, Jens Johannesen, Jan Groth, m. fl.) og både norske og utenlandske komponister (Iannis Xenakis, Atli Heimir Sveinsson, Kjell Habbestad, Bjørn Kruse, Arne Nordheim, m.fl.). Han har mottatt en rekke prise for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen og Aschehougprisen.