Medaljonger av Zofia Nalkowska (Ebok)
Ebok

Medaljonger (Ebok)

Forfatter:

Julia Wiedlocha (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 0.97 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Medaliony
Oversatt av: Wiedlocha, Julia
ISBN/EAN: 9788202741754
Kategori: Romaner
Omtale Medaljonger

Zofia Nalkowskas Medaljonger (1946) beskriver åtte møter med Nazi-Tysklands ofre og medløpere:

I et av kapitlene leser vi om en laboratoriemedarbeider som ikke tenker så mye over at den tyske sjefen hans koker såpe på menneskeknokler; det er nå engang sånn jobben er.

I et annet hopper en jødisk kvinne fra toget som kjører mot en uunngåelig død, hun blir skutt, halter bort fra skinnene før hun ramler om, mer død enn levende. Landsbyboerne samler seg rundt henne mens de diskuterer om de skal hjelpe eller ikke.

I et tredje kapittel mener en kvinne i Warszawa at jødeutryddelsen er riktig, fordi jødene etter hennes syn er en større trussel for Polen enn de tyske nazistene. Mens fortvilte stemmer trenger ut fra ghettoen, vanner hun blomstene på kirkegården.

Zofia Nalkowska (1884–1954) var en av Polens mest kjente forfattere – blant mye annet det første kvinnelige medlemmet av Polens litterære akademi. I 1945 ble hun med i en kommisjon som skulle granske forbrytelsene begått av nazister mot det polske folk. Med dette som utgangspunkt skrev hun Medaljonger – et verk i grenselandet mellom fiksjon og dokumentar, mellom litterær fortelling og øyenvitneskildring. Det er rystende historier, skildret i et poetisk, glassklart og inntrengende språk. Observatøren holder seg i bakgrunnen og lar være å bedømme handlingene, og dermed får forbrytelsene og lidelsene snakke for seg selv.

Medaljonger ble utgitt første gang i 1946, og har på 2000-tallet kommet ut i nye oversettelser til blant annet svensk, tysk, engelsk og nederlandsk.

Til toppen

Andre utgaver

Medaljonger
Bokmål Innbundet 2022
Medaljonger
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Om forfatter

Zofia Nalkowska (1884–1954) var en av Polens mest kjente forfattere – blant mye annet det første kvinnelige medlemmet av Polens litterære akademi. I 1945 deltok hun i en kommisjon som skulle granske forbrytelsene begått av nazister mot det polske folk. Nalkowska gjennomførte vitneutspørringer og stedlige undersøkelser, blant annet i konsentrasjonsleiren Chelmno/Kulmhof.

Med dette forelegget skrev hun Medaljonger, et litterært verk i grenselandet mellom fiksjon og dokumentar, mellom fortelling og øyenvitneskildring. Boka stammer fra 1946, men har på 2000-tallet kommet ut i en rad nye oversettelser til blant annet svensk, tysk, engelsk og nederlandsk.