Med penn og pistol (Innbundet)

Om politiminister Jonas Lie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202272906
Kategori: Biografier
Omtale Med penn og pistol

Jonas Lie var politiminister og øverste sjef for Germanske SS Norge og den viktigste enkeltperson i Nasjonal Samling etter Quisling under 2. verdenskrig. Med penn og pistol kaster et nytt lys over nazisten og krimforfatteren som både menneskelig og psykologisk forble en gåte.

Den beryktede politiministeren, med tilnavn som ”Judas Lie” og ”Finnmarks bøddel”, ble imidlertid aldri stilt til rette for sine handlinger. Han døde under uavklarte omstendigheter i maidagene 1945 på Skallum gård i Bærum. Jonas Lie hadde bakgrunn i ett av de viktigste kulturelle miljøene vi har hatt her i landet. Under pseudonymet Max Mauser skrev han fem kriminalromaner, som fortsatt regnes som blant de beste innen sjangeren.

En viktig kilde til Jonas Lies barbariske side synes nettopp paradoksalt nok å være det høykulturelle oppvekstmiljøet. Bernt Rougthvedt har tidligere skrevet kritikerroste biografier, blant annet om Svein Elvestad, som også ble nominert til Brageprisen i 2007.

Til toppen

Andre utgaver

Med penn og pistol
Bokmål Heftet 2011

Flere bøker av Bernt Rougthvedt:

Anmeldelser Med penn og pistol

Forfatteren som ble skurk

Bernt Roughtvedt leverer en velskrevet og engasjerende biografi, med mye nytt stoff - på tross av at det ble skrevet en annen biografi om Lie allerede rundt 1990.Nå kommer det fram helt nye opplysninger som Lie selv nok aldri trodde ville se dagens lys.

 
Tore Shetelig, Drammens Tidende

Bernt Roughtvedts Med Penn og Pistol er en kunnskapsrik skildring av en nifs, og svært norsk nazist.

Aage Borchgrevink, Aftenposten

Biografi av høg klasse

Den er eit vitskapleg arbeid av høg klasse, boka er grundig, men samtidig både lettlesen og spennande

Jon Langdal, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter
Bernt Rougthvedt (f. 1956) bor i Skien. Han er cand. philol. med fagene religionshistorie, historie og norsk. Har skrevet en rekke tidsskriftartikler, og samarbeidet med Terje Emberland om biografien til forfatter og frontkjemper Per Imerslund (Det ariske idol, 2004). Han har tidligere blant annet skrevet den Bragepris-nominerte Riverton. Sven Elvestad og hans samtid (2007) og Med penn og pistol. En biografi om politiminister Jonas Lie (2010). I 2014 utkom Saken mot Abelone.