Marsipangrisen (Innbundet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2000
Antall sider: 144
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202201319
Omtale Marsipangrisen
Romanen har et frodig og originalt persongalleri, og Heidi Bonde viser som vanlig en usedvanlig språklig oppfinnsomhet, der hun med imponerende fantasirikdom og originalitet leker seg i omgangen med ord og vendinger.Professor Plancke bestemte seg for å forlenge talens bruk med en halv meter arm og skrive et brev, i stedet for å glemme henne. I stil med husets ånd tråkket han varsomt og valgte brevpapir av gammel dato, mens han forsøkte å huske den ekstreme frihetsfølelsen som oppsto da han første gang vekslet blikk med Toscana Nettz.

Den unge Toscana forelsker seg i den sindige språkforskeren Carl Ivar Plancke, som er mer opptatt av fremmedordenes betydning enn av kvinnekjønnet. Med hjelp av sin vidløftige far, Baldo Morello, og hans italienske gener, setter hun i gang en storstilt forføringsstrategi. Vi følger Toscanas forsøk på å flytte inn i den utvalgtes liv, og den dramatiske utviklingen av forholdet.

Aftenposten 25.9.00/Terje Stemland
Feiring av fantasien. En detaljrik og sann oppvisning i reflektert sprøhet.. .. Heidi Bondes romanforfatterskap er en oppvisning i reflektert sprøhet. De to foregående, "Detaljenes diktatur" (1996) og "Fortellingen om fregatten Felicita" (1998), er enestående i sitt slag, og denne boken står ingenlunde tilbake for dem. Hennes skrivekunst er ikke så enkel som at hun kun utpønsker skurllete historier. Det er den språkelige bearbeidelse av påhittene som gjør susen, og som praktisk talt har skapt en ny genre i vår nyere samtidslitteratur...
..Kanskje hennes største fortjeneste at hun rusker opp i vår omgang med vante uttrykk ved å tilføye noen små ord eller dreie litt på dem. For denne leser fremstår imidlertid hennes prosakunst som en hyldest til og feiring av fantasien, først og fremst, fremført med språklig lekenhet, endog ertelyst.
..Men i bunnen av Heide Bondes humor, hennes skråblikk på tilværelsen, ligger det tragiske, utmyntet i den enkle visshet: "Døden er alvorlig, fordi den alltid får det siste ord."

Til toppen

Om forfatter

Heidi Bonde er født i 1954. Hun debuterte i 1988 med diktsamlingen Lucifers munn. Hun er en særegen og rutinert lyriker. Heidi Bondes dikt unndrar seg ofte forklaringer, men fører leseren inn i et landskap, en stemning som er fylt av en rik og særegen poesi. Hun har et skarpt, fysisk blikk for detaljer og skaper en egen drømmeaktig og assisasjonsskapende verden. Hun har også markert seg som romanforfatter.

Ved siden av flere gjendiktninger av Eugenio Montale, sammen med Rune Christiansen, har hun også skrevet tre romaner: Detaljenes diktatur i 1996 og i 1998 kom Fortellingen om fregatten Felicita. Fregatten Felicita går ned like utenfor et kystsamfunn. En av sjømennene overlever såvidt og driver i land i fjæra, hvor han blir funnet av doktorens underskjønne datter, Bysants Isachsen. Dette viser seg å bli skjebnesvangert for hennes fremtid. Denne burleske, mangfoldige og originale romanen høstet rosende kritikker fra en samlet norsk presse. I 2000 ga hun ut romanen Marsipangrisen, der hun med rik fantasi leker seg med kjærlighetens ulike aspekter.