Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202534714
Kategori: Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt , Journalistikk og mediefag og Fagbøker
Fag: Mediefag, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Omtale Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa

Marine Le Pen er den mest innflytelsesrike høyrepopulisten i Europa i dag. I denne boken forteller lederen av franske Front National selv hva som formet henne og hvordan hun vil endre Frankrike. Fra å være festglad jusstudent uten interesse for politikk, er hun blitt en eneveldig partileder, en politiker som kastet sin egen far ut av partiet, for selv å få muligheten til å bli president i Frankrike.

Forfatterne Elin Sørsdahl og Alf Ole Ask har i en årrekke dekket europeisk og amerikansk politikk. Siden 2001 har de hatt sitt annet hjem i Frankrike. De har på nært hold sett hvordan velgerne i deres landsby på få år har beveget seg fra venstresiden i fransk politikk til Front National på ytterste høyre fløy.

I boken Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa analyserer forfatterne hvilke krefter som har skapt denne politiske bølgen og hvordan de tradisjonelle partiene har oversett folks engstelse. De viser oss hva som førte til Brexit og hva som løftet Donald Trump inn i Det hvite hus. Og sist, men ikke minst, viser de hvorfor det ikke kan utelukkes at Marine Le Pen en dag kan vinne presidentvalget i Frankrike basert på sin motstand mot innvandring, EU, globalisering og dem hun kaller eliten.

Til toppen

...en lettlest og instruktiv reisehåndbok om det høyrepopulistiske landskapet, spesielt det franske.
Svein Egil Omdal, Bergens Tidende

Flere bøker av Elin Sørsdahl og Alf Ole Ask:

Anmeldelser Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa

«En godt skrevet bok om svært aktuelle tema. Og aller best på det valget som snart avholdes i Frankrike.»

 
Vidar Udjus, Fedrelandsvennen

«Den som vil bruke tiden frem til det franske valget til å øke kunnskapen om Front Nationals vei mot makten, og bedre forstå likheter og ulikheter mellom de europeiske høyrepopulistiske partiene, vil få særdeles god hjelp av Elin Sørsdahl og Alf Ole Asks portrett av Marine Le Pen, hennes parti og hennes meningsfeller. [...] en lettlest og instruktiv reisehåndbok om det høyrepopulistiske landskapet, spesielt det franske.»

 
Sven Egil Omdal, Bergens Tidende

«Valget er altså søndag, men bokens innhold og analyser vil på ingen måte miste sin aktualitet av den grunn.»

 
Trond Blikø, Trønder-Avisa

«Journalistene Elin Sørsdahl (TV2) og Alf Ole Ask (Aftenposten) tilbyr nå en guidet tur i dette interessante, frodige og noen ganger skremmende politiske landskapet. Det er et tilbud man bør takke ja til hvis man vil skjønne mer av de strømningene som nå kan gjøre det umulige mulig også i europeisk politikk. [...] Sørsdahl og Ask har lyktes i å lage et spennende portrett av denne utradisjonelle politikeren, som forfatterne mener vil true både euro-valutaen og hele EUs eksistens hvis hun skulle vinne. Det beste med boken er likevel at den evner å tegne et helhetlig bilde av den høyrepopulistiske bevegelsen i EU-landene.»

Vebjørn Selbekk, Dagen

«... i å gi oss denne oversikten og prøve å forklare og finne sammenhenger mellom de ulike høyrepopulistiske partiene i Europa - det begynner å bli mange av dem - så lykkes de godt.»

Leif Ekle, Kulturnytt, NRK P2

«Det er blitt en nyttig og informativ bok, lettskrevet og basert på betydelig kunnskap. [...] Det er interessant å følge Marine Le Pens vei fra medarbeideren til sin omstridte far, til hvordan hun selv grep makten og striglet og finpusset fasaden. Så grundig har hun gjort dette at partiet i dag også aksepteres av representanter for den intellektuelle, politiske og økonomiske eliten Front National for øvrig lever av å bekjempe.»

Terje Svabø, terjesvabo.no, mars 2017

«Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa er en bok som på forbilledlig vis setter høyrepopulismen i Frankrike inn i en større sammenheng.»

Hilde Østby, Aftenposten

"Det er ei ambisiøs og høgst interessant bok dei to erfarne utanriksjournalistane har skrive. Boka må kunne seiast å gje eit godt og nyansert bilete av personen Le Pen, partiet Front National og kva som står på spel i det franske presidentvalet."

Emil André Erstad, Agenda Magasin

Til toppen

Intervju

Kan høyrepopulisten Marine Le Pen bli president i Frankrike?
Les intervju med forfatterne på bloggen forlagsliv.no

Til toppen

Om forfatter

Elin Sørsdahl (f. 1963) har ledet Samfunnsavdelingen i TV2, vært kanalens medarbeider i Brussel og New York og dekket flere presidentvalg i både Frankrike og USA. Hun har også fartstid som nyhetsanker på TV2 Nyhetskanalen.

Alf Ole Ask (f. 1958) har jobbet i en rekke aviser, nå i Aftenpostens utenriksredaksjon. Ask har vært korrespondent for Dagens Næringsliv i Stockholm og Brussel, og for Aftenposten i Brussel og New York. Han har dekket en rekke valg i ulike europeiske land og europeisk politikk over flere år. Han har tidligere utgitt flere bøker.