Løveungen og Frøken Kanin på Sjørøverøya (Innbundet)

Forfatter:

Anne G. Holt (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 48
Illustratør: Holt, Anne G.
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202506193
Alder: 2 - 6
Omtale Løveungen og Frøken Kanin på Sjørøverøya

Når Karsten og Petra leker sammen, leker også kosedyrene deres, Løveungen og frøken Kanin, sammen. I denne boken leker de at de er i en by hvor det bor bare dyr. Plutselig blir de tatt til fange og kommer om bord på en båt hvor de må hjelp til jobbe. Men på havet finnes det også sjørøvere. En spennende og litt skummel historie om Løveungen og frøken Kanin, sjømannsgriser og sjørøverhunder.

Til toppen

Anmeldelser Løveungen og Frøken Kanin på Sjørøverøya

Løveungen og Frøken Kanin på Sjørøverøya 13.11.2004

Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt: Løveungen og Frøken Kanin — Sjørøverøya. Cappelen. 3 år. 149 kr. Først var det Karsten og Petra. Så var det de utvidede historiene om bestevennene fra barnehagen, med bursdagsbok, julebok og 17. mai-bok. I fjor steg også kosedyrene deres, Løveungen og Frøken Kanin, fram som litterære figurer.
Den andre boken i serien om de to dyrene utspiller seg på Sjørøverøya og er ganske så tradisjonell i formen. Løveungen og Frøken Kanin blir tatt til fange, de må skrelle hundrevis av poteter, de blir svinebundet til hver sin palme av slemme sjørøverbikkjer. På den øde øya skal de sulte i hjel. Men en snill gris hjelper dem. Og til slutt blir sjørøverbikkjene greie, de også. Selv sjørøverbikkjer er gode på bunnen.
Karsten og Petra-universet er vennlig og rolig. Det går røffere for seg når Løveungen og Frøken Kanin leker. Både teksten til Bringsværd, og illustrasjonene til Anne G. Holt, forteller det. På Sjøvøverøya, og underveis dit, er det action. Replikker ropes ut i snakkebobler. Skip brenner. Ost og blåbærsaft skytes ut fra varme kanoner. Karsten og Petra ville nok sett etter et fang å sitte på. Men det bringsværdholtske er likevel til å kjenne igjen. Også i at de små kan beseire de store.

Ole Askeland, Stavanger Aftenbald

Til toppen

Om forfatter

Tor Åge Bringsværd (f.1939 i Skien) har fått mange priser både som forfatter og dramatiker, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. Serien om Gobi ble dessuten nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han er oversatt til over 20 språk og teaterstykkene hans er oppført i mange land. Han er bosatt i Hølen – den lille, hemmelige landsbyen litt nord for Moss.

Bringsværd skriver for alle aldre, like gjerne for barn som for voksne, og er dessuten en strålende essayist. «Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare», skrev Tor Åge Bringsværd en gang i medlemsbladet for Bokklubbens Barn. Og han fortsatte:

"Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et intelligent publikum som ikke nødvendigvis må ha alt inn med teskjeer, men som er lekent og fantasirikt nok til å henge med i svingene selv om bordet skulle løfte seg og fly ut gjennom vinduet. Barn er kloke nok til å akseptere at det finnes situasjoner der også dyr og blomster kan snakke, og forståelsesfulle nok til å innrømme også fisk og skalldyr et privatliv. Jeg skriver for barn fordi barn ikke ustanselig roper på en bruksanvisning. Det hender også at jeg skriver for et mer voksent publikum. Men det opplever jeg mest som et slit.

For meg er det et spørsmål om å holde meg språklig våken. Og da vet jeg ingen bedre måte enn å holde kontakten med barn. Barn bruker nemlig ofte språket på en slik måte at det er som om vi hører ordene for første gang. Hvis vi tar oss tid til å lytte. Setninger – så duggfriske og uberørte av klisjéer – at det rent støkker i en.

Det er mitt håp at hvis jeg holder kontakten med barna rundt meg, så kan jeg kanskje også holde kontakten med barnet i meg – det barn jeg en gang var, og som ennå finnes der inne, bak dobbelthaker og skjegg. Derfor ikke bare skriver jeg barnebøker. Jeg leser dem også! Helst billedbøker".