Lesebok for levende (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 310
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lesebok for levende
ISBN/EAN: 9788202210663
Omtale Lesebok for levende
Kanskje Årets viktigste bok for alle unge som vil "tenke sjæl og mene" i 2002, og et uvurderlig utgangspunkt for samtale og diskusjon rundt Verdenserklæringen om menneskerettighetene. En bok til å bli riktig klok av.

Hver dag, enten vi leser avisen eller historieboka, blir vi konfrontert med fakta som ryster og beveger oss. Fakta som får oss til å stille spørsmål det ikke finnes opplagte svar på. Hvorfor skjer det som skjer? Hvordan kan enkelte mennesker begå de forferdeligste handlinger? Og hvor henter de motet fra, de som setter sitt eget liv på spill for å redde andre? Slike spørsmål har drevet dikterne til skrivebordet, og de har drevet fotografer, forskere og journalister ut i verden for å forsøke å finne ut og forstå.

I denne boka finner du resultatet av slike menneskers arbeid. Den handler om krig og fred. Om fattigdom og rikdom. Om avmakt, håp og menneskerettigheter. Den handler om lykke og angst. Om kjærlighet og fiendeskap. Om livet og selvfølgelig også om døden. Den handler om verden og Norge før og nå.

Anmeldelser

Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad
Les hele anmeldelsen her

Til toppen

Om forfatter

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.


Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Våren 2017 var hun Festspilldikter i Bergen.