Leo og Mei (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 184
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202377267
Kategori: Ungdomsromaner
Alder: 11 - 16
Omtale Leo og Mei

Nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2014Leo sitter stille i natta og lytter etter skrittene mine. For det er bare jeg som kan slippe ham ut. Jeg løper for at mørket ikke skal merke meg. Jeg hvisker at gata må være kort å komme over. Jeg er Mei. Jeg har aldri funnet ut hvordan jeg kan se om noen er snille eller slemme. Leos kjeller er full av natt. I hjørnet av natta sitter han og venter.Leo og Mei
er en roman om et spesielt vennskap som blir satt på store prøver. Et vennskap som må og skal være sterkere enn alt, og som kanskje klarer det. Det er en smertefull, men samtidig fortrøstningsfull roman, skrevet i et særegent, sikkert og poetisk språk.

Til toppen

Andre utgaver

Leo og Mei
Bokmål Ebok 2012
Leo og Mei
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Synne Lea:

Anmeldelser Leo og Mei

"Varmt og underfundig om vennskap og svik - med en tilstedeværelse som smitter over på leseren. (…) Barna går på oppdagelsesferd i verden, og leserne blir fristet til å gjøre det samme. Det magisk vakre omslaget og vignettene designet av Stian Hole gir gjenklang til dette temaet. Språket er et vell av morsomme og uventede sammenligninger og bilder. (…) Boken ender ikke opplagt og må leses helt til endes. Følelsen av sanselig tilstedeværelse sitter lenge i."

 
Kristine Isaksen, VG

Driv og nyskapende språk i fullkommen balanse

"Hun får til alt i denne boka (...) En sjeldent overbevisende ungdomsbokdebut (...) En sjelden gang stemmer absolutt alt i ei bok: Formen står nydelig til innholdet, og språket løfter en god historie ut av det hverdagslige, gjør den fullkommen og ny. Ikke én setning skurrer. «Leo og Mei» er en slik bok. Med stor sensibilitet forteller Synne Lea en historie om barndom. Spennende og idyllisk barndom. Skjør barndom. (...) Både handling og språk påvirker leseren. Lea skriver følsomt, skaper overraskende bilder og setninger med flere lag. (...) Språket er poetisk, men aldri lukket: «Leo og Mei» er en lett bok å lese. Boka, som har omslag og vignetter av Stian Hole, er kategorisert som ungdomsbok, men fungerer fint som høytlesning for yngre barn. Den viser fram språkets muligheter og betydninger"

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Myk, melankolsk og medfølende

"Synne Lea har tidligere skrevet to diktsamlinger og debuterer nå som romanforfatter med denne ungdomsboken. Det usedvanlig uttrykksfulle språket dominerer og fremkaller ord som femininitet, sanselighet og sensualitet – om en historie med en vond og tung tematikk. Hun håndterer stoffet med lyrikerens presisjonsnivå. (…) Jeg ble sterkt grepet av denne boken. Den ble sjeldent nær. (…) Det er et finstemt spill mellom mysteriene i billedbruk og språk på mikronivå og det gåtefulle som driver fortellingen fremover i dramatiske vendinger. Like ens er det en skjør balanse mellom skjønnheten i språket og smerten i historien."

Mette Hofsødegård, Aftenposten

Utsøkt og krevende

"Dette er en av de beste barnebøkene jeg har lest i år. (…) Rent litterært er romandebuten til poet Synne Lea utsøkt sanselig, intens og velskapt."

Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

Gåtefull historie

"Det poetiske språket og måten å tenke på, åpenheten, fargesansen, er med [Lea] inn i romanen. Det gir lesningen en ekstra dimensjon, som ikke finnes for ofte i ungdomsromaner, og som er desto mer kjærkomment når det forekommer. Det følsomme, åpne språket gjør oss til medforfattere (...) Selv om boka om Leo og Mei er poetisk og åpen, er den også spennende. Vi lurer fælt på hva det er med denne faren til Leo (...)"

Marianne Lystrup, Vårt Land

Poetiserende fabel

"Barndommen er et farlig sted som ingen overlever uten skrammer og sår. I romanen Leo og Mei er de overlevendes sjelelige sår manet frem med insisterende poesi. (…) I 58 renskårne bilder, hvor perspektivet ligger svært tett på Mei og situasjonen som tegnes og jeg-fortellingen er lagt i hennes munn, forteller romanen en sår historie om et barn som kompromissløst forsøker å hjelpe sin mishandlede venn, og om hvordan barna finner et tilfluktsted i en trehytte i nabolaget og i den poetiske fantasien de deler. (…) Synne Leas debut som barnebokforfatter er et ambisiøst og prisverdig forsøk på å skrive en annerledes og litterært sett avansert barne- eller ungdomsroman."

Inger Østenstad, Barnebokkritikk.no

"Synne Leas bakgrunn som forfatter av to diktsamlinger fra 2003 og 2010 skinner tydelig igjennom i hennes første barne eller ungdoms-, eller kanskje voksen?- bok. Den er åpenbart svært godt gjennomarbeidet, i særpreget, dvelende, langsomt språk."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Julegaveanbefalinger fra Dagbladets anmeldere

"En poetisk barne- og ungdomsroman om vennene Leo og Mei. Mei aner at noe er galt i Leos familie. Hun holder ham under oppsikt, passer på ham, men klarer ikke avverge ulykken. En uvanlig vakkert fortalt historie der idyllisk og brutal barndom braker sammen."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

"Synne Lea gir stoffet et personlig preg – ikke minst takket være en intim stiltone, hvor de poetiske kvaliteter gir miljøet og bevegelsene farge til ettertanke. For her finnes et språk som gir leseren en helt spesiell mulighet til innlevelse. Ikke sjelden føler man det riktig å stanse opp, lytte til ordvalg og setningskonstruksjon, og dermed oppleve personene med vidvinkel, hvor alle sansene aktiveres. Ikke minst gjennom Synne Leas aktive, varme og personlige stiltone skapes et stoff rikt på nyanser, samtidig som leseren oppfordres til dybdeopplevelse av stoffets mange motiver og tematiske berøringspunkter."

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

Ein stad å springe til

"I Leo og Mei fangar Synne Lea varme og nærleik, men også mørke og uro, i poetisk prosa. Ho fortel ei historie om to hus og to barn, og skildrar vennskap på ein måte som er gripande for vaksne og, trur eg, for barn."

Eivind Myklebust, Bøygen

Til toppen

Om forfatter

Synne Lea (b. 1974), oppvokst i Oslo. Hun har gitt ut to diktsamlinger, Du har et sted å løpe inn (2010) og Alt er noe annet (2003). I 2012 kom hennes første barne- og ungdomsroman, Leo og Mei, som fikk strålende mottakelse. Året etter kom Nattevakt, en diktbok til barn illustrert av Stian Hole, som ble nominert til Brageprisen og Kritikerprisen. Leas barnebøker er solgt til oversettelse i flere land.