La kloden spinne (Innbundet)

Forfatter:

Aase Gjerdrum (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Let the Great World Spin
Oversatt av: Gjerdrum, Aase
ISBN/EAN: 9788202325725
Kategori: Romaner
Omtale La kloden spinne

La kloden spinne er hyllet av forfattere som Dave Eggers, Frank McCourt, Richard Price og John Boyne. Colum McCann har vunnet en rekke priser for boken, inkludert National Book Award. Nå er endelig denne kritikerroste og gripende bestselgerromanen tilgjengelig på norsk.

En augustmorgen i 1974 balanserer en ung mann på line mellom World Trade Center-tårnene. På gatene under samles en voksende skare newyorkere. De ser med forbløffelse på den lille skikkelsen høyt der oppe, som ikke bare spaserer på linen som er spent opp mellom tårnene, men også løper og danser. På gateplan går livet videre, og vi møter et knippe av New Yorks menneskeskjebner i denne boken som på en og samme tid skildrer en by, en tid og et folk.

I Bronx bor den irske munken Corrigan, sammen med narkomane og prostituerte. Han følger sitt kall for å hjelpe svake og syke, men kjemper med sine indre demoner. I en leilighet i Park Avenue møtes fem mødre for å bearbeide tapet av sønnene som falt i Vietnam. Tillie, 38 år gammel og bestemor, ser datteren bli en kopi av seg selv. Et ungt kunstnerpar blir involvert i en bilulykke og får livet snudd opp ned.

Dette er bare noen av de tilsynelatende uavhengige menneskeskjebnene som McCann vever sammen i sin store fortelling. La kloden spinne er en bok som pulserer av liv, varme og håp, og regnes som et moderne amerikansk mesterverk.

Til toppen

Andre utgaver

La kloden spinne
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Colum McCann:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser La kloden spinne

Litterær balansekunst

"(...)en bok som er suverent komponert, pulserer av episk kraft og vitner om en forteller i toppklassen.(...) For i denne montasjeaktige teksten fins det så mange tematisk-motiviske mønstre og elegant utformete setninger, så mange lidenskapelige, medrykkende historier, at det er umulig å ikke bli imponert. Colum McCann er en stilig litterær balansekunstner av det dristige, skamløst underholdende slaget."

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Eit samansett og vakkert bilete

"Forfattaren skriv utan sentimentalitet og moralisering av noko slag, gjernemed knappe, men innhaldsrike formuleringar og humoristiskedetaljar. Og stemninga er framifrå formidla i ei lytefri omsetjingav Aase Gjerdrum. La kloden spinne er tittel nummer to på norsk av Colum McCann. Heldige er dei som blir merksame på denne romanen."

Audun Sjøstrand, Bergens Tidende

(...)teksten grip snart tak i lesaren og tek han med inn i handlinga. Her er det liv og røre, flotte observasjonar og opne sansar, og McCann dansar lett frå den eine lina til den andre og fører lesaren inn i og ut or stadig nye miljø. Og sjølv om forfattaren ikkje tek mål av seg til å oppseda lesarane, er det mykje lærdom om livet å finna i denne boka."

Odd W. Surén, Dag og Tid

Originalt om amerikansk traume

"(...)et ambisiøst og godt gjennomført verk, skrevet med et synlig pulserende hjerte. (...) Jeg leser McCann som en forfatter som nettopp har åpnet opp for livets dimensjoner, en mann som lar kynikerne være kynikere og holder fast på håpet, mulighetene, forsoningen. Dessuten kan han fortelle historier."

Anne Cathrine Straume, NRK

"McCann har skapt en gripende og medrivende roman, enav de bedre jeg har lest på lenge."

Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen

"(...)en godt fortalt roman som treffer leseren, og som har kvaliteter nok til at det blir en god litterær opplevelse, ikke bare ren New York-nostalgi."

Ørjan G. Johnsen, Adresseavisen

Til toppen

Om forfatter

Colum McCann er født i Dublin i 1965. Han har tidligere skrevet to romaner og to novellesamlinger og har vunnet flere litterære priser, blant andre the Pushcart Prize, the Rooney Prize og the Hennessy Award. Han har også vært finalist til the Impac Prize. McCanns bøker har blitt oversatt til en rekke språk. Danseren (2004) er hans første bok på norsk.

Colum McCann bor i New York med kone og to barn. Der skriver han blant annet for The New Yorker og The New York Times Magazine.