Kvinnen ved 1000 grader (Innbundet)

Herbjörg María Björnsson forteller

Forfatter:

Silje Beite Løken (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Konan við 1000°
Oversatt av: Løken, Silje Beite
ISBN/EAN: 9788202394486
Kategori: Romaner
Omtale Kvinnen ved 1000 grader

På østkanten i Reykjavik venter en 80 år gammel kvinne på døden.Herbjörg María Björnsson har mistet all forbindelse med familien sin og bor alene i en garasje, kun tilknyttet verden gjennom internett og pleiere som kommer og går. Hennes eneste følgesvenner er en gammel HP-laptop og en tysk håndgranat fra 2. Verdenskrig.

Som barnebarn av Islands første president, tilbrakte hun krigsårene i Danmark og Tyskland, deretter bodde hun i Argentina, hvor hun giftet seg og mistet sitt første barn. Femti- og sekstiårene tilbrakte hun i Brasil, New York og Tyskland, hvor hun studerte fotografi og festet i Hamburg med de unge guttene i Beatles før hun flyttet tilbake til Island hvor hun hadde mange strøjobber og fikk” tre sønner med ni menn”.

Hun har akkurat feiret 80-årsdagen i ensomhet, og tanken på ennå en julehøytid uten selskap har ført til hennes beslutning: Hun vil dø før jul. Hun har bestemt seg for kremasjon, og kontakter til og med begravelsesbyrået og spør dem om alt fra ledig plass i desember til temperaturen i ovnene.

Mens hun venter på at hennes egen ovn skal nå 1000 grader, ser hun tilbake på livet sitt og planlegger sin siste hevn ...

Til toppen

Andre utgaver

Kvinnen ved 1000 grader
Bokmål Ebok 2015
Kvinnen ved 1000 grader
Bokmål Heftet 2016
Kvinnen ved 1000 grader
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Anmeldelser Kvinnen ved 1000 grader

"Rått og godt om å vere kvinne"

 
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

"Her presenteres man særlig for kvinner, som man knapt finner noe annet sted på kloden. Hallgrímur Helgason nyeste roman kan innlemmes i kategorien stor underholdning, men likevel uten å være noen typisk pageturner. «Kvinnen ved 1000 grader» er en kompleks og dyptloddende historie (...) en særdeles kompleks, tidvis fornøyelig og tidvis skarp og hvass beskrivelse av islandsk, nordisk og europeisk historie."

Turid Larsen, Dagsavisen

"Hallgrímur Helgasons skildring av kvinner i krig er meisterleg, men den største styrkenligg hjå kvinna som har gitt han historia.(...) For dette er definitivt ei bok i nordisk særklasse. Det både burleske og poetiske språket minner også om dei tre siste islandskevinnarane av Nordisk råds pris: Einar Már Guðmundsson, Sjón og Gyrðir Elíasson, men Helgason overgår etter mi meining dei to sistnemnde. Silje Beite Løken skal også ha ære for ei særs godomsetjing."

Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Hallgrímur Helgason, født i Reykjavik i 1959, startet karrieren som maler, og har holdt mer enn 30 utstillinger internasjonalt. Han utga sin første roman i 1990, og har siden utgitt syv ytterligere romaner. Hans mest kjente er 101 Reykjavik, den har også blitt filmatisert. Romanen Islands forfatter ble tildelt Icelandic Prize for Literature in 2001. I 1999 ble 101 Reykjavik nominert til Nordisk råds litteraturpris. Stormland ble nominert til denne prisen i 2007. Hans siste bok Konan við 1000° ble utgitt i 2011 i Tyskland og Island, og i flere andre land i 2012. Hallgrímur Helgason bor i Reykjavik.