Krokodille i treet (Innbundet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202488284
Alder: 4 - 8
Omtale: Krokodille i treet

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS BARNE- OG UNGDOMSLITTERATURPRIS 2016

En fortelling om en rød, liten krokodille i et høyt tre.

Den lille, røde krokodillen er ute på tur i tåka – krokodillen elsker tåke, og dette er en virkelig tåkete dag! Men plutselig blir han skremt av noe som likner en ulv, og vips så sitter den lille krokodillen høyt oppe i et høyt tre.

Til tross for det enkle og umiddelbare har denne bildeboka et drømmende, allegorisk plan som gjør den mulig å lese som en fortelling om tilhørighet og fremmedgjorthet. Men på det konkrete, jordnære planet handler det mest om å komme seg velberget ut av en knipe.

Til toppen

Anmeldelser av Krokodille i treet

Outsider i krokodilleskinn

"Det er ikke første gang Ragnar Aalbu leker med referanser og opererer på flere plan samtidig. Historiene hans har ofte noen skjulte referanser bak rammefortellingen, der han gir små hint til de voksne gjennom bilder eller ordspill. Slik behersker han kunsten å underholde begge målgrupper på ulike nivåer; barna som blir lest for og de voksne som leser for dem. […] Det lille røde vesenet som har forvillet seg opp i treet ligner mer på et søtt romvesen enn en skummel krokodille. Det divergerende utseendet styrker fornemmelsen av fremmedgjøring. Krokodillen befinner seg ikke bare på feil sted, men fremstår også som en outsider i fremtoning og adferd. […] Bildene forteller mye med få virkemidler, som møtet mellom ulven og den vettskremte krokodillen. […] Det enkle utsnittet og de rene fargeflatene er behagelig å se på og fungerer svært godt visuelt."Line Harr Skagestad, Barnebokkritikk.noLes hele anmeldelsen
"Aalbu formidler mestringsfølelse ved hjelp av humor i både teksten og bildene."Helga Frengstad, Østlands-posten

Til toppen

Om forfatter

Ragnar Aalbu (1966) er illustratør, med hovedfag fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Han arbeider i Oslo og er dessuten odelsgutt, noe bildebøkene hans i stor grad bærer preg av. Titler som Fokus på ku (2004), Grundig om gris (2005), Sau i sentrum (2006) og Dyr i drift (2008) vitner om det.

Ragnar Aalbu har hatt et fruktbart samarbeid med forfatteren Bjørn Rørvik om detektiven Purriot, en fornøyelig parodi på Agatha Christies Hercule Poirot. Til nå har det kommet tre bøker i denne krimserien for de yngste. Alle Ragnar Aalbus utgivelser og illustrasjoner er preget av humor og overraskende innfall.

For Fokus på ku fikk Ragnar Aalbu Kultur- og kirkedepartementets Debutantpris 2004. Sammen med Stein Erik Lunde mottok han Kultur- og kirkedepartementets Fagbokpris 2014 for Dra krakken bortåt glaset. Ei bok om Alf Prøysen.