Kristus kommer og Maria (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 61
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202223342
Omtale Kristus kommer og Maria

Kristus kommer og Maria er Freddy Fjellheims tiende utgivelse. Sentralt i boken står en sønns gripende skildringer av morens sykeleie, dødskamp og død. Ut fra denne emosjonelle erfaringen, som kan sies å være samlingens puls, gir Fjellheim avanserte og tankestimulerende betraktninger over døden, den menneskelige tilværelse og språkets vesen, samt bibelske skikkelser som Jesus Kristus, Maria og Moses. Fjellheims dikt utstråler en materialistisk metafysikk, der konkret arbeid og religiøs søken, det ømme og det harde, forenes til en utfordrende og vakker poetisk praksis. "Alt er i arbeid, arbeidet er i alt", heter det i en av samlingens sentrale dikt.

Mor-sønn-tematikken i denne utgivelsen, kan betraktes som løst forbundet med far-sønn-forholdet i Ljåens svarte blomst (1999).

Til toppen

Flere bøker av Freddy O. Fjellheim:

Anmeldelser Kristus kommer og Maria

"Kristus kommer og Maria er en rik og frodig diktsamling."

Sjur Andersen, Poeten.no

"Denne diktsamlinga openbarar to straumdrag som dreg i kvar si retning. Det eine er ein særeigen evne til å skape originale bilete og knyta desse saman i formidlinga av ein «historie». Her dreier det seg om slutten på livet for ei mor, og sjølve dødsleiet. Og i denne samanhengen kan det vakkert heita at «himmelen er full av mor» og at «mor dør i full vigør». Eit anna tema er tru og eit forsøk på å nyskriva våre mest utterpa religiøse motiv. Fjellheim skriv flott (...)"

Helge Torvund, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Freddy Fjellheim er født i Fredrikstad i 1957. Han debuterte som forfatter med 1. Olsens Bok (1983) som ble utgitt psevdonymt. Hele Fjellheims forfatterskap er preget av en stadig utprøvning av litterære uttrykksformer. Poesi, prosa og sakprosa veksler om tyngdepunktene, og sjangere integreres i forløp som har leserens våkenhet som siktemål. Slik kan man i Fjellheims bøker lese om temaer som vanligvis ikke behandles innenfor ett og samme verk.

Forfatteren er en aktiv deltager i offentligheten gjennom essays og artikler til aviser og tidsskrifter. Han arbeider også som kritiker av litteratur.

Freddy Fjellheim har gjennom mange år undersøkt og kritisert det nyrike Norge ut i fra en økologisk tenkning.