Kristiansand sentrum, Kvadraturen, er en av Nord-Europas mest gjennomførte, karakteristiske og verneverdige byer fra renessansetiden, grunnlagt i 1641. Denne boka handler om hvordan byen har vokst og utviklet seg i moderne tid, om det visuelle miljøet, arkitekturen, bydelene og ikke minst den grunnleggende byplanleggingen. Etterkrigstiden fram til dagens samfunn har vært en spennende tid med en fantastisk utvikling i takt med en like fantastisk velstandsutvikling.
De fleste mennesker har et forhold til sine fysiske omgivelser, men tenker lite på hvorfor byen er blitt som den fremstår i dag, og hvilke prosesser som ligger bak. Boka gir en historisk innføring i mange dagsaktuelle problemstillinger, eksempler er havneutvikling, fortetting, veiutvikling og byggehøyder. Den henvender seg til alle med interesse for lokal, fysisk samfunnsutvikling.
Arne Bulie er utdannet arkitekt og har stort sett arbeidet med byplanlegging. I privat, fylkeskommunal og kommunal praksis har han fulgt Kristiansands utvikling gjennom 40 år, blant annet som fylkesreguleringsarkitekt i Vest-Agder, plan- og bygningssjef i Kristiansand og sjefsarkitekt i kommunens tekniske sektor.