Kristiania for 100 år siden (Innbundet)

Fotograf Skarpmoens levende portrett av byen og menneskene

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202471279
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Kristiania for 100 år siden
«Om hundrede år er alting glemt», filosoferte Knut Hamsun i et dikt, for drøyt 100 år siden. Men han tok feil. Fortiden slutter ikke å fascinere oss. Byen Kristiania har for lengst skiftet navn til Oslo, men det er antakelig den minste forandringen byen har gjennomgått i løpet av århundret. For hundre år siden var Kristiania en by som putret av liv og voksende selvbevissthet - hovedstad i en nordlig utkant av Europa, med egen konge siden 1905.

Århundreskiftet hadde skapt forventninger om hva en ny tidsalder kunne bringe, og Kristiania var på full fart inn i «det moderne»: industrialisering, mekanisering, urbanisering ... Alle tok likevel ikke del i framskrittet. En verdenskrig og vanskelige økonomiske konjunkturer satte merkbare spor i samfunnet.

Fotograf Narve Skarpmoen (1868-1930) fanget epoken med et innforstått blikk. Hovedstadens liv er festet til glassplater og bevart for all ettertid. Denne boka inneholder et større utvalg av bilder fra hans samtids Kristiania, både hverdagslige øyeblikk og store begivenheter. Skarpmoens bilder myldrer av mennesker i gater og streder, i fabrikkhallen, på skipsverftet og i butikkene. Han har også dokumentert fattigdom og nød. Bildene utdypes i korte, poengterte tekster som tid- og stedfester motivet (i den grad det er mulig), men som først og fremst inneholder en interessant opplysning, en treffende observasjon, en kommentar som plasserer bildet i en bredere sammenheng.

Til toppen

Om forfatter
Morten Bing (født 1950) er kulturhistoriker og leder for Forsknings- og utstillingsseksjonen ved Norsk Folkemuseum. Medforfatter av En historiebok i tre etasjer. Boskikk i byen 1865 -2002.
Torgeir Kjos (født 1962) er kulturhistoriker og utstillingskoordinator ved Norsk Folkemuseum. Medforfatter av En historiebok i tre etasjer. Boskikk i byen 1865 -2002.

Marie Fongaard Seim (født 1978) er kunsthistoriker og fotoarkivar ved Norsk Folkemuseum.