Kringsjå (Innbundet)

Dikt i utvalg. Redigert og med forord av Thorvald Steen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 250
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788202253776
Kategori: Lyrikk
Omtale Kringsjå

At Knut Ødegård er en usedvanlig fargerik person er godt kjent i Norge og på Island. Men at han har et voksende internasjonalt renomme som poet på stadig flere språk, vet de færreste.

Årsaken er enkel. Ødegårds dikt er ennå ikke blitt allmenn lesning her til lands, selv om de fleste av dem er både åpne og medrivende.

I anledning dikterens 60-årsdag gis Kringsjå Dikt i utvalg ut. Thorvald Steen som har skrevet et innsiktsfullt forord, har i sin redigering lagt mest vekt på Knut Ødegårds dikteriske produksjon fra Kinomaskinist på begynnelsen av 90-tallet til Stephensen-huset som kom ut i 2003.

Les utdrag fra boken [pdf]

Til toppen

Andre utgaver

Kringsjå
Nynorsk Ebok 2009

Flere bøker av Knut Ødegård:

Anmeldelser av Kringsjå
”Dikt av Knut Ødegåd er blitt oversatt til over 20 språk. Det er på tide at flere oppdager denne storslagne diktningen også her i Norge.”Lars Roar Langslet, Aftenposten
”...han er blant Norges fremste diktere, om dét finnes ingen tvil.”Jóhann Hjálmarsson , Morgunblaðið, Reykajvík
”...ekspressive, ordrike, biletmyldrande og drivande gode dikt”Ole Karlsen, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

KNUT ØDEGÅRD

er født i Molde i 1945. Han debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016) Hans foreløpig siste utgivelse er diktsamlingen Tida er inne (2017) som han også ble nominert til Brageprisen for.

Han har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, dramatikk og tre fagbøker om Island.

Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktene hans er nå utgitt på 29 språk, og dikt i utvalg er utgitt i 25 separate bøker på språk som engelsk, kinesisk, arabisk, fransk, ungarsk, nederlandsk, serbisk, islandsk, bulgarsk og mongolsk.

Forfatteren har i årevis bodd både på Island og i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus, og i Norge var han initiativtaker til og president for Bjørnsonfestivalen i ti år. Han er også aktiv som litteraturkritiker, han arbeidet i 40 år for Aftenposten og fra 2009 kritiker i Vårt Land.

Han ble statsstipendiat i 1989. I 2003 tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Han har motatt en rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden og han er kommandør av den pavelige Ridderordenen av Den hellige Grav i Jerusalem.

http://nbl.snl.no/Knut_%C3%98deg%C3%A5rd/utdypning

http://snl.no/Knut_%C3%98deg%C3%A5rd

http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_%C3%98deg%C3%A5rd

http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_%C3%98deg%C3%A5rd_(1959)