Krev din rett! (Heftet)

Om kvinner og islam

Forfatter:

Guro Dimmen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: De Zoontjesfabriek, De Maagdenkooi, Submission, Vreemde Situaties
Oversatt av: Dimmen, Guro
ISBN/EAN: 9788202273408
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Krev din rett!

Somaliske Ayaan Hirsi Ali flyktet fra et arrangert ekteskap til Nederland i 1992. Der ble hun en frittalende politiker som kritiserte det hun mente var en mislykket integreringspolitikk. Hun har provosert mange med sine synspunkter på islam, og hevder blant annet at religionen brukes for å legitimere tvangsgifte, æresdrap, kjønnslemlestelse og annen mishandling av kvinner. Etter drapet på Theo van Gogh i 2004 - som hun laget kortfilmen Submission med - er hun blitt truet på livet, og beskyttes nå av livvakter døgnet rundt.

Krev din rett! er en samling tankevekkende og interessante tekster. Ali forteller rystende historier om muslimske kvinner som undertrykkes av sine familier og som sviktes av det vestlige samfunnet. Hun skriver at gjennom dialog og kritikk må islam reformeres og humaniseres, og disse kvinnene frigjøres.


Til toppen

Flere bøker av Ayaan Hirsi Ali:

Om forfatter

Ayaan Hirsi Ali er født i Mogadishu i Somalia i 1969. Seks år gammel flyktet hun med familien sin til Saudi-Arabia, der hennes far fikk politisk asyl. 22 år gammel ble hun tvunget inn i et arrangert ekteskap, men flyktet fra dette og kom til Nederland. Etter at hun fikk sin oppholdstillatelse, arbeidet hun blant annet som tolk samtidig som hun studerte statsvitenskap på universitetet. I 2002 ble hun valgt inn i det nederlandske parlamentet og har siden blitt kjent som en av de skarpeste profilene i nederlandsk politikk.

Etter drapet på filmskaperen Theo van Gogh i 2004 - som hun lagde filmen Submission med - har hun levd under konstant beskyttelse. Etter en kontrovers med integrasjonsministeren, som våren 2006 gjorde et mislykket forsøk på å frata Ayaan hennes nederlandske statsborgerskap, er hun nå bosatt i USA hvor hun arbeider for en tenketank.

Ali har skrevet flere bøker som er oversatt til en rekke språk, blant annet norsk:

Krev din rett! (2006), Mitt liv, min frihet (2007) og Nomade (2010).