Korrigeringer (Heftet)

Forfatter:

Jorunn og Arne-Carsten Carlsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 608
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Corrections
Oversatt av: Carlsen, Jorunn og Arne-Carsten
ISBN/EAN: 9788202222208
Omtale Korrigeringer
Jonathan Franzen har opplevd en sjelden suksess med sin tredje roman Korringeringer. Skildringen av familien Lambert og de grunnleggende bestanddelene i den amerikanske kulturen er gripende, lattervekkende og nådeløs.Enid Lambert begynner å planlegge julen i mars. Hun maser på de tre voksne barna om å komme hjem til julefeiring i St. Jude. Hun vil ha en god, gammeldags familiejul, det hun glemmer, er at familien hater å være sammen og umiddelbart går hverandre på nervene. Som pressmiddel bruker hun Alfred. Han er syk av Parkinsons, og blir stadig mer innesluttet og deprimert. Men Gary, Chip og Denise har sine egne miserable liv å leve. De vil ikke hjem til Enids krampekos og Alfreds stadig mer fraværende og forvirrete skikkelse. Gary´s ekteskap er på gyngende grunn, og alt tyder på at et julebesøk i St. Jude vil bli dødsstøtet. Chip lyver om årsaken til at han fikk sparken fra jobben som collegelærer i feministiske teorier og han kan ikke på noen måte gjøre rede for hva han lever av nå. Denise legger hele sjelen sin i restauranten hun eier, og vil ikke konfronteres med Enids sukk og stønn om ekteskap og barnebarn, eller dårlig skjulte hentydninger til gifte elskere.

Og Enid grubler over livet sitt og hvorfor hun ikke har hatt det perfekte ekteskapet eller de perfekte barna hun forestilte seg at hun skulle ha. Ingen i familien Lambert lever det livet de drømte om. Jonathan Franzen beskriver nådeløst, rørende, humoristisk og med mye varme den amerikanske familien og det sprikende gapet mellom moderne og tradisjonelle forventninger til livet.

Årets boksuksess i USA, 900 000 solgte bøker. Vinner av National Book Award 2001. Utropt til en av de siste tiårenes mest betydningsfulle romaner av et samstemt kritikerkorps.

Jonathan Franzen har opplevd en sjelden suksess med sin tredje roman Korringeringer. Skildringen av familien Lambert og de grunnleggende bestanddelene i den amerikanske kulturen er gripende, lattervekkende og nådeløs. Kritikken har vært begeistret. Jonathan Franzen er utropt av Granta til en av Amerikas beste forfattere under førti. Han har tidligere utgitt The Twenty-Seventh City og Strong Motion.

Til toppen

Andre utgaver

Korrigeringer
Bokmål Heftet 2010
Korrigeringer
Bokmål Ebok 2020
Korrigeringer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Jonathan Franzen:

Om forfatter

Jonathan Franzen fikk sitt gjennombrudd med romanen Korrigeringer, som ble utgitt på norsk i 2002. Romanen ble hedret med The National Book Award. På norsk fins også essaysamlingen Å være alene fra 2004, erindringsboka Mistrivselssonen fra 2007, Lenger unna, en essaysamling fra 2013 og Kraus-prosjektet, en dokumentarisk bok om å lese og oversette den tyske filosofen Karl Kraus. I 2015 kom romanen Renhet i norsk utgave. Jonathan Franzen er medlem av The American Academy of Arts and Letters, tyske Akademie der Künste og franske Ordre des Artes et des lettres.